Бан Ки-мун предупреди, че липсата на контрол и пари може да провали борбата със СПИН

Бан Ки-мун предупреди, че липсата на контрол и пари може да провали борбата със СПИН

Напредъкът в борбата със СПИН по света може да бъде загубен, защото програмите за превенция страдат от липса на ръководство, отчетност и финансиране, каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от Ройтерс.

Бан изтъкна като сериозно постижение намаляването с 42 процента на свързаните със СПИН смъртни случаи от 2004 г., когато беше пикът в тази насока и отбеляза, че напредъкът е довел до рязко повишаване на продължителността на живота в най-тежко засегнатите от болестта страни. Той обаче предупреди, че тези успехи може да бъдат загубени без по-голямо и по-добро инвестиране през следващите пет години.

Според представен от него доклад през следващите четири години ще са нужни близо 26,2 милиарда долара, за да бъде постигната определената от ООН цел за премахване на епидемията от СПИН до 2030 г. По данни на световната организация през последните 15 години броят на новите случаи на заразяване с ХИВ годишно е намалял от 3,1 на 2 милиона, а на 15 милиона човека е било осигурено антиретровирусно лечение.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?