След като първоначално отказа, за да не спъва икономиката

Барак Обама подписа декрета за орязване на бюджета на САЩ с $85 млрд.

Барак Обама подписа декрета за орязване на бюджета на САЩ с $85 млрд.

Американският президен Барак Обама подписа декрета за намаляване на разходната част във федералния бюджет на САЩ с 85 милиард долара, съобщиха световните агенции в събота, цитирани от БТА.

Първоначално държавният глава се противопостави срещу тази мярка с аргумента, че тя ще доведе до забавяне на икономиката на страната и до закриване на най-малко 100 000 работни места.

След обнародването на документа "Заповед за секвестиране за фискалната 2013 г." се очакват съкращения на вътрешните разходи и тези за отбрана, след като администрацията на Обама не постигна споразумение с републиканците в Конгреса за намаляване на бюджетния дефицит.

Заради този развой американският президент обвини републиканците за провала на преговорите, който доведе до орязването на бюджета. След среща с двупартийната група лидери на Конгреса Обама каза, че ще продължи да разчита на "мнозинството на здравия разум" в Капитолия и да търси компромис през идните дни и седмици, след като влязат в сила орязванията.

Предстои федералните агенции ще започнат да съкращават суми от бюджетите си за периода от 2 март до 1 октомври, като общата сума трябва да достигне посочената в декрета на президента – 85 милиарда долара.

Междувременно от Белия дом бе съобщено, че Барак Обама ще участва в срещата на Г-20 в Русия през септември, а по време на съвещанието на Г-8 в Северна Ирландия е предвиден разговор с руския му колега Владимир Путин. Двамата водиха телефонен разговор, след който от администрацията на Обама обявиха, че са обсъдили бунта в Сирия.

Те постигнаха съгласие за необходимостта от напредък по пътя на политическия преход, за да бъде сложен възможно най-бързо край на насилието, се добавя в официалното съобщение за разговора между Обама и Путин.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?