Бареков излиза от политиката, пак ще прави "честни" медии

Бареков излиза от политиката, пак ще прави "честни" медии

Евродепутатът и бивш телевизионен водещ Николай Бареков се отказва от политиката и смята да създаде "конгломерат от честни медии". Това съобщи самият той на дискусия в УНСС за фалшивите новини, организирана от Студентския съвет на университета.

"Излизам от политика, аут съм. Никога повече. Говорете с мен като човек, който се връща в медиите", каза Бареков, цитиран от "Дневник". Той обаче няма да напусне Европейския парламент и щял да работи за "честните медии" през двете оставащи години от мандата си.

Според Бареков най-свободната част от света по отношение на свободата на словото е Азия, защото там тя е изграждана в продължение на 5000 години. По думите му Европа също има дълга история, но преминава през етапи на саморазрушение и няма изградена "силна имунна система".

Бареков не коментира как ще финансира медиите си. Презентацията му беше илюстрирана с розов октопод, в чиито пипала бяха вградени образите на хора от "Протестна мрежа", както медиите като Нова тв, БНТ, бТВ, "Дневник", "Капитал" и други, пише "Офнюз".

Преди да влезе в политиката Бареков бе дългогодишен водещ на сутрешния блок на бТВ. След това стана лице на медийния проект на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Като такъв Бареков бе изпълнителен директор и водещ на финансираните от КТБ телевизии ТВ7 и Нюз7. Едновременно с това създаде ядро от сайтове около проекта си "Bnews".

С подкрепата на Цветан Василев и медиите на Делян Пеевски Николай Бареков създаде партията си "България без цензура" и успя да влезе в парламента. Не мина много време и формацията му се разпадна напълно. Междувременно обаче в коалиция с ВМРО той успя да стане евродепутат.

Николай Бареков бе сред създателите и изпълнителите на т. нар. афера "Костинброд" в деня за размисъл преди изборите през май 2013 г., Тогава той бе главното острие на БСП, ДПС и Цветан Василев срещу ГЕРБ, след като преди това бе пламенен медиен съюзник и защитник на Борисов.

Сега Бареков пак определя Бойко Борисов като най-голямата жертва на фалшивите новини наред с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На 16 юли 2013 година Николай Бареков обяви, че излиза от медиите и влиза в политиката. Тогава той каза, че иска да работи "в полза на отечеството и народа си".

Ето и точните му думи: "Политиката е стигнала дъното. Положението е много трагично. Не може един основател на СИК и най-голяма мутра в държавата, какъвто е Борисов, да излиза и да обвинява, че в кабинета на Пламен Орешарски били назначавани квартални хъшлаци и рекетьори. Съдружник на Пашата и основател на СИК да говори, че някой си келеш работил в застрахователен офис. Това е смешно и цинично".

Споделяне

Още по темата

Още от България