Скандал в УНСС заради колаж с Пеевски като участник в измислена дискусия

Анонс на измислено академично събитие с участието на депутата от ДПС Делян Пеевски, придружено с колаж, предизвика скандал между блогър и Студентския съвет на УНСС. Обявата, илюстрирана с колажа, е публикувана на 2 декември във фейсбук страницата "Наука и критично мислене", за да иронизира дейностите на УНСС. Съобщава се, че на 1 януари в 10 ч. в зала "Тържествена" е организирана дискусия с участието на Делян Пеевски на тема "Как да опазим банковата сигурност от мафията, която е превзела властта".

Останалите участници във фиктивното събитие са Братя Маргини, Митьо Пищова и Сашка Васева.

Причина за ироничния колаж стана лекция с участието на евродепутата Николай Бареков, журналистката Кристина Патрашкова и политика Димитър Байрактаров на тема "Фалшивите новини – бунтът на масите срещу елита на XXI век", която беше проведена на 1 декември.

Тази лекция е била организирана и заплатена от екипа на Николай Бареков и групата на Европейските консерватори и реформисти, а Студентският съвет на УНСС е разпространил информацията за събитието, на което Бареков обяви, че ще прави "конгломерат от независими медии".

Любопитен момент е, че Студентският съвет се е подразнил именно от аналогията между Бареков и Пеевски, но пък не е реагирал на друг ироничен колаж на тема "Как да защитим детето си от педофилите в интернет" с участието на бившия депутат Владимир Кузов.

Йордан Стефанов, който стои зад публикациите на фейсбук страницата "Наука и критично мислене”, обясни, цитиран от бТВ, че му е поставен ултиматум от Даниел Парушев – президент на Студентския съвет и председател на Студентския сенат към УНСС.

По думите на Стефанов шеговитият и очевидно ироничен колаж с лика на Делян Пеевски "явно не се хареса" на Студентския съвет. "Техни представители по-късно през деня ми отправиха ултимативно съобщение да сваля снимката от личното пространство, което управлявам", казва още Стефанов.

Той определи действията на Парушев като опит за цензура и "прекалено самонадеян ход с цел ограничаване на свободата на словото”.

Стефанов публикува и скрийншот на този ултиматум в страницата "Наука и критично мислене", който гласи: "На профила на страницата Ви има качена информация с невярно съдържание и въвежда в заблуждение читателите Ви за хипотетично организирана дискусия в УНСС на 1 януари. Тъй като това е откровена лъжа, настоявам информацията Ви да бъде премахната от страницата Ви. В противен случай нашите адвокати ще входират сигнал до 8-мо РПУ на МВР гр. София".

По-късно Студентският съвет на УНСС излиза и с официална декларация, в която определя публикацията в "Наука и критично мислене" като "клеветническа".

В декларацията се посочва още, че СС на УНСС вече е подал сигнал до органите на реда за
"предприемане на съответните действия".

"Студентският съвет не бе удостоен с отговор от мен. Останах с неприятното усещане, че сме се върнали във времената преди 1989 г., когато Карл Маркс бе изключително по-силно почитан от днес, когато сатира с лица с власт (дори имагинерна) бе унищожавана от милицията”, коментира блогърът пред бТВ.

Стефанов смята, че реакцията на СС на УНСС е такава, защото Съветът е гузен:

"Колажът не е насочен към Пеевски. Той просто е събирателен образ, олицетворение на задкулисието от последните 10 години. Според мен Съветът е гузен. Членовете му осъзнават, че са сътворили някаква огромна глупост и не биха искали да протичат никакви обществени дискусии. В България все пак всичко отшумява за три дни, ако не се говори за него. Този път обаче ще остане дълготрайно петно. И затова не съм виновен аз".

От думите на Парушев пред бТВ пък става ясно, че сигнал до МВР все пак не е подаван. "След консултации с наши адвокати преценихме, че този сигнал няма да породи търсения от нас ефект", заяви Парушев.

Той коментира още, че е бил погрешно разбран и не би искал да поставя ултиматуми на "Наука и критично мислене".

"Писах като човек, който е засегнат от случващото се и колажите, които ни иронизираха неоснователно. Считам, че Студентският съвет при УНСС е един от най-ефективните в страната, а този скандал хвърля петно върху дейността му. Не бих искал да поставям ултиматум към авторите на тази страница. Съжалявам, че са ме разбрали погрешно", разкая се Парушев.

По повод твърденията на "Наука и критично мислене" и коментари в мрежата, че СС на УНСС се опитва да ограничи свободата на словото, Парушев заяви, че според него тази свобода не включва разпространяването на подвеждаща информация на лица и организации.

"Марката и логото на СС при УНСС присъстваха в най-различни колажи с манипулативно и подвеждащо съдържание, което обиди както мен, така и студентите. Извинявам се, че бяхме погрешно разбрани от "Наука и критично мислене", че искаме да нарушим свободата на словото. Единственото, което съм искал, бе да запазя името и честта на студентската организация", каза още Парушев.

Споделяне

Още по темата

Още от България