Барозу оттегли предложения състав на ЕК, за да избегне отхвърляне от Европарламента

Жозе Мануел Дурау Барозу обяви пред Европeйския парламент в сряда, че оттегля предложения от него състав на Европейската комисия, за да избегне отхвърлянето на екипа си.

Социалистите, зелените и либералите заплашиха да наложат вето на новата Европейска комисия (ЕК) заради участието на италианския политик Роко Бутильон, чиито крайно консервативно - католически възгледи по отношение на хомосексуализма и жените възмутиха депутатите. Според тях тези му виждания го правят неподходящ за поста еврокомисар по правосъдието, свободата и сигурността, в чийто ресор попадат борбата с дискриминацията и защитата на човешките права.

Бъдещият шеф на ЕК не каза дали възнамерява да смени членове на екипа си или просто да промени ресорите на 24 -мата номинирани еврокомисари.

Той заяви, че се нуждае от допълнително време за консултации с европейските лидери и Европарламента, за да осигури силна подкрепа за новия състав на изпълнителния орган на ЕС. Според него е възможно да бъде постигнато споразумение за комисията през следващите няколко седмици.

Ацо Николай, заместник-министър на външните работи на Холандия, която в момента държи ротационното председателство на Европейския съюз, заяви, че екипът от комисари, ръководен от Романо Проди, ще остане на постовете си до окончателното определяне на техни приемници.

Вярвам, че спирането на часовника е най-добрият начин да намерим най-доброто решение за Европа и нейните граждани, заяви по-рано Барозу пред евродепутатите.

Барозу обеща "необходими и достатъчни промени"

"Стигнах до извода, че ако днес има гласуване, резултатът от него няма да е положителен за европейските институции и европейския проект. При тези обстоятелства реших днес да не ви предлагам за одобрение състава на новата ЕК", заяви в сряда сутринта Барозу, бурно аплодиран от депутатите в Европейския парламент.

Не е ясно за кога се отлага гласуването на ЕК в парламента. Сегашната сесия на евродепутатите завършва в четвъртък, а следващата е насрочена за третата седмица на ноември.

Барозу отказа да прави спекулации за състава на новия екип, който ще представи в близките седмици на Европейския парламент след консултации с лидерите на ЕС, предаде Франс прес.

 

"На този етап не мога да коментирам конкретни имена", заяви Барозу на пресконференция, но добави, че ще извърши "необходими и достатъчни промени".

Той отказа да коментира бъдещето на Роко Бутильоне.

В Рим говорител на Бутильоне отрече той вече да е подал оставка, както твърдят някои медии, предаде Ройтерс. Сътрудник на Барозу заяви, че няма информация за подобно решение от страна на италианеца.

Заместник-председателят на ЕК Нийл Кинък обаче заяви, че очаква Бутильоне да бъде изтеглен от състава на новата ЕК, предаде Ройтерс.

"Предполагам, че това ще стане", подчерта Кинък пред журналисти.

Според други обаче Барозу може да направи само вътрешни размествания в ресорите на еврокомисарите, като даде на Бутильоне не толкова чувствителен ресор, или да поиска от Италия да предложи нов кандидат.

Голяма победа за Европарламента

Кореспондентът на ББС по европейските въпроси отбелязва, че отлагането е голяма победа за парламента - единственият директно избиран орган на ЕС - в битката му за по-голямо влияние върху европейските дела.

Същевременно председателят на ЕК Романо Проди, чийто мандат изтича на 1 ноември, прие да остане на поста, докато новата Еврокомисия започне работа.

Председателят на групата на социалистите в Европарламента Мартин Шулц нарече "победа за Европейския парламент" решението на Барозу да оттегли предложения от него състав на комисията, за да избегне отхвърляне на екипа си.

Европейските лидери изразяват надежда конфликтът да бъде решен

Германският канцлер Герхард Шрьодер изрази съжаление за обстоятелствата, довели до това решение на Барозу и изрази надежда конфликтът да бъде решен.

"Надявам се, че новата Европейската комисия ще може да заработи. От това се нуждаем в Европа. Не можем да си позволим институционен конфликт точно сега", заяви пред журналисти германският канцлер.

Франция желае европейските институции бързо да възобновят работата си, заяви говорителят на френското правителство Жан-Франсоа Копе, цитиран от Франс прес.

Председателят на Движение за Франция (партия на френските суверенисти), евродепутатът Филип дьо Вилие заяви, че ЕС се е превърнал в антихристиянски клуб.

"Днес Европейският парламент е Вавилонската кула плюс Колизеума. Тази сутрин научихме, че в комисията няма място за един християнин", обяви Дьо Вилие в изявление.

"След казаното "да" на турската кандидатура и отказът да се впишат християнските корени на Европа в конституцията ѝ, това е третото доказателство, че ЕС се е превърнал в антихристиянски клуб", смята Филип дьо Вилие.

Министър-председателят на Люксембург Жан-Клод Юнкер приветства решението на Барозу. Оттеглянето на екипа е най-добрият от всички възможни сценарии, се съобщава в изявление на правителството. Юнкер е уверен, че бъдещите консултации на Барозу ще доведат до приемливо за всички решение и се надява, че новата ЕК ще заработи възможно най-скоро.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?