Бави се бързият интернет за 300 000 души в селата

Пилотният проект е тестов за цифровите магистрали след 2014 г., за които са предвидени 100 млн. евро

Бави се бързият интернет за 300 000 души в селата

Европейският проект за изграждане на бърз интернет за 300 000 души в селата се бави и има риск от загуба на около 20 млн. евро. Това стана ясно по време на обществения съвет в Министерството на транспорта, провел се във вторник. Проектът е много важен, защото той е тестов относно усвояването на 100 млн. евро през следващия планов период за цифровите магистрали в селските райони.

Причините за забавеното изпълнението на пилотния проект са чаканата нотификация от Европейската комисия за държавна помощ и одобрението от управляващия орган на оперативна програма "Регионално развитие" на тръжната документация, за да бъде обявена обществената поръчка. Това обясни Красимир Симонски, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

По думите му "най-големият риск за реализацията на проекта е времето". Причината е, че проектът трябва да бъде завършен до октомври 2014 г., посочи Симонски.

По проекта е предвидено да се изгради оптична инфраструктура в 29 общински центъра и 24 села с обща дължина 860 км. Това ще донесе кабелна телевизия и интернет за близо 300 хил. души, което е 8% от населението, живеещо извън София и областните градове. Първоначалният план предвиждаше вече да е избрана фирмата за изграждане на оптичната мрежа, за което е необходимо поне една година. След това инфраструктурата ще бъде предоставена за поддържане и управление на частни оператори.

Проектът беше част от цялостната визия на правителството на ГЕРБ за изграждане на електронното управление. Целта беше с изграждането на цифровите магистрали да се приобщят хората от по-слабо населените региони към новите технологии.

За цифрови магистрали - 100 млн. евро

Изпълнението на проекта е тест за това как ще се ползват европейските средства за цифровите магистрали през следващия програмен период 2014 – 2020 г. Европейската комисия залага много на навлизането на информационните и комуникационни технологии в селата и задължава в програмите да има заделени средства за това.

За България са предвидени около 100 млн. евро за изграждане на интернет мрежи в малките населени места, като средствата ще дойдат от Програмата за развитие на селските райони. Това стана ясно при представянето на разпределението на средствата по програмата от вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

Сега около 80% от селата у нас нямат достъп до интернет, а страната ни е на последно място в Европа по проникване на глобалната комуникационна мрежа. 3997 села са в интернет изолация, защото до тях не стига нито един доставчик. Това са предимно планински и погранични райони, които са обезлюдени и инвестицията за изграждане на мрежа няма как да се изплати. В 116 села има повече от двама доставчика, 228 са с два доставчика на интернет, а в 38 села има един доставчик на услугата.

Целта според одобрената от ГЕРБ Национална стратегия за широколентов достъп в страната беше до 2013 г. всеки българин да има достъп до интернет, а училищата, здравните и лечебните заведения да бъдат свързани със скорост не по-ниска от 10 Mb/s. Сега хоризонтът се измества за 2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес