ББС: Търпението на българите се изчерпва

Правителството не желае да подаде оставка, няма и ясен план за изход от кризата, опасенията за радикализиране на улицата нарастват

Снимка: БГНЕС

Всяка вечер протестиращите изпълват улиците на София, но след 35-ия пореден ден търпението им се изчерпва, а правителството не иска да подаде оставка, като в същото време няма ясен план за действие. Това пише кореспондентът на ББС Ник Торп за ситуацията в страната и посочва, че при това положение нарастват опасенията за радикализиране на улицата.

Хората стават все по-гневни, но правителството не желае да ги чуе, казва участничка в демонстрациите. Думите, които скандира множеството, са категорични и безкомпромисни, в три срички: "Ос-тав- ка!" Този призив е изписан навсякъде из българската столицата – на общинските кошчета за боклук, на статуите на основателите на Софийския университет. Улиците кънтят от тази дума, отбелязва кореспондентът на Би Би Си, който разказва, че всеки ден протестиращите измислят различни изненади и пърформанси.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е цитиран да казва, че основното искане на протестиращите няма да бъде изпълнено. "Евентуална оставка на правителството ще има като резултат задълбочаване на кризата", казва той пред ББС. Същевременно признава, че сегашното противостоене между държавата и улицата не може да продължи.

"Ако оставим протеста да продължава толкова дълго... и тези хора не могат да намерят истински механизъм за разрешаване на техните проблеми, това е първата стъпка към радикализация", коментира той.

Опасения от насилие

Една от причините за безсилието на правителството е, че протестите нямат очевидни лидери, с които да се преговаря или които да бъдат обвинявани. Различни групи предлагат свои идеи в социалните мрежи и организират отделни акции – подиграват се с правителството, отправят благодарност на чужди посланици, които им симпатизират или просто се забавляват заедно с останалите протестиращи.

Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии изброява три причини, поради които шансовете за оцеляване на правителството са слаби: продължителността на протестите, обединението им зад единно искане, популярността им в страната.

Според последните проучвания 58% са съгласни, че кабинетът трябва да подаде оставка, но протестиращите твърдят, че този процент е много по-голям.

Както правителството, така и протестиращите се опасяват от радикализиране на улицата.

"Най-важната група от хора са тези, които спонтанно излизат да протестират срещу липсата им на представителство в политическата система и срещу ...липсата на правосъдие", казва вътрешният министър пред британската медия.

Ние трябва да чуем много внимателно тези хора и да подкрепяме тяхното право на протест. Но има друга група, твърди Йовчев, която търси насилие.

Ник Торп посочва, че Фейсбук-група организира този четвъртък събитие пред парламента, посветено на годишнината от рождението на Васил Левски, което е под наслов: Търпението на хората достигна точка, от която няма връщане". Отбелязани са два коментара – на човек, който призовава да се "бият боклуците" и друг, който казва, че ще отиде с бейзболна бухалка.

Липса на план

В кореспонденцията се припомня, че правителството на ГЕРБ бе свалено след протести през февруари, предизвикани от високите сметки за отопление и прераснали във вълна от недоволство към целия управляващ елит. Има големи разлики, но също и прилики, между протестите тогава и сега, пише Торп и обяснява, че излезлите през февруари са били по-бедни и отчаяни, докато сегашните протестиращи са по-състоятелни и уверени. Сега има и повече хумор. Вълната от самозапалвания, която доведе до смъртта на шестима души през пролетта, вече е отминала.

Общото между зимните и летните протести е отвращението от обвързаността между политиците и бизнеса.

Има няколко сценария, които могат да сложат край на блокажа, пише кореспондентът на ББС и отбелязва, че са възникнали разногласия в партиите, които държат крехкото парламентарно мнозинство.

Френският и германският посланик направиха съвместно изявление, критикувайки правителството, а президентът каза, че е загубил доверието си в него.

Посланиците на САЩ и Великобритания са активни зад сцената. Има безпокойство в Брюксел, както и в Партията на европейските социалисти, че българското правителството с мандат на БСП се крепи благодарение на крайнодясната партия "Атака".

Протестиращите описват правителството на Орешарски като коалиция на социалисти, либерали и крайни националисти.

Като капак на всичко, управляващите изглеждат отслабени заради липсата на общ план, който да представят пред нацията.

"В момента няма никакъв ясен план", признава вътрешният министър със забележителна откровеност.

Управляващите твърдят, че нови избори само ще възпроизведат сегашната патова ситуация в парламента. Коментатори обаче смятат, че това не е задължително вярно. Те казват, че намаляване на изборния праг ще позволи на повече партии да влязат в Народното събрание, което означава по-голяма представителност и повече възможности за коалиции.

Ник Торп посочва, че широкото ползване на забележително бързия интернет в България ще позволи на гражданите да направят следваща крачка – от сегашните си умения за мониторинг на държавата да започнат да участват в демократичното ѝ управление.

Освен това един стриктен етичен код за разделяне на богатите бизнесмени от политиката – "мафията", която протестиращите твърдят, че управлява страната – ще помогне да се запълни пропастта между онези, които са на власт, и хората, пише в заключение Ник Торп.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Къде му е мястото на Бойко Борисов?