БДЖ получи 135 млн. евро от облигационния заем

БДЖ получи 135 млн. евро от облигационния заем

От пласирането облигационен заем БДЖ получава 135 млн. евро,  съобщиха от Насърчителна банка. Държавната банка е водещ мениджър в синдикат с виенската “Дексиа Комуналкредит Банк” и лондонската “Депфа Банк”. Държавният железопътен превозвач получава малко над еминираните 120 000 ценни книжа с номинална стойност 1000 евро. Изпълнителният директор на Насърчителна банка Ангел Геков поясни, че облигациите са пласирани при условия на пазара, които не са били сред най-добрите. Въпреки това три чужди и две български банки са проявили интерес към ценните книжа на дружеството.   

БДЖ ще използва парите, за да се разплати с НЕК и другото държавно предприятие – национална компания “Железопътна инфраструктура”(НКЖИ). Директорът на жп компанията Олег Петков уточни, че задълженията към НЕК са 67 млн. лв., а към НКЖИ - 90 млн.лв. Дългът към електрическата компания се увеличава, заради поскъпването на ел.енергията. С остатъка от парите ще се ремонтират 1200 товарни вагони за насипни товари, зърновози и цистерни. Олег Петков поясни, че процедурата за избор на предприятие, което ще ремонтира вагоните, е завършила и въпреки надеждите, че на търга ще се явяват чужди вагоноремонтни дружества, интерес са проявили само българските заводи.

Облигационният заем е обезпечен с дизеловите мотриси “Дезиро” на “Сименс” и част от товарните вагони, поясни Олег Петков. Финансовият директор на БДЖ Михаил Драгиев уточни, че с парите ще се рефинансира и заемът към “Сименс”, защото лихвите по него са по-високи от тези на облигационния. БДЖ ще връща парите 10 години с 18 месеца гратисен период. Лихвите ще се плащат на всеки три месеца, а размерът им е 3 месечен EURIBOR плюс 3.5% на годишна база.

Това е вторият облигационен заем на БДЖ. Първият беше за 30 млн.евро и беше реализиран през 2004 година със срок на изплащане от 6 години.  

Споделяне

Още от Бизнес