БДЖ спести 2.7 млн. лв. лихви, погасявайки дълг към бюджета

БДЖ спести 2.7 млн. лв. лихви, погасявайки дълг към бюджета

"Холдинг БДЖ” е спестил 2.7 млн. лв. годишни лихви, плащайки дълг от 42 млн. лв. към държавната хазна с отпуснат му нов бюджетен, но безлихвен заем, съобщиха от жп превозвача в сряда.

Точно преди седмица правителството одобри предоставянето на 62 млн. лв. безлихвен заем от държавния бюджет за железницата, с които холдингът да погаси част от дълговете си. Предоставянето на парите стана възможно, след като Еврокомисията одобри държавна помощ за общо 224 млн. лв. за стабилизиране на състоянието на БДЖ.

Сега уреденият от железницата борч възникна, след като бюджетът бе принуден по силата на предоставена на БДЖ държавна гаранция да погаси неплащани от железницата вноски по получени заеми от Световната банка по Проект за преструктуриране на железницата в България от 1995 г.

С останалите 20 млн. лв. от отпуснатите преди седмица пари се планира погасяване на финансирания от пет банки облигационен заем на БДЖ.

"Там дългът продължава да е над 150 млн.лв., но с тези 20 млн.лв. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година", коментира миналата сряда министърът на транспорта Ивайло Московски.

Споделяне

Още от Бизнес