БДЖ въвежда билетни квоти и се разследва за хаоса по Великден

Липсата на система за засичане на продадените билети и нищожния брой годни вагони са причината за хаоса при пътуването с влакове по Великденските празници. Затова Българските държавни железници (БДЖ) ще въведат квоти за продажбата на билети за всеки влак, за да не се повтаря показаната в редица репортажи по празниците ситуация с препълнени влакове, хора с билети, които не са успели да се качат, пътници с билет за първа класа, които са стояли прави и т.н. Това става ясно от думите на управителя на БДЖ Пътнически превози Методи Христов пред БНР.

“В момента тече разследване, за да проверим дали наистина се е действало адекватно. Мисля, че до ден-два ще сме наясно”, заяви Христов.

Той обясни, че системата за продажба на билети в БДЖ е на 15-20 години и “ние не знаем във всеки един момент реално колко хора са си закупили билети”.

“Другият огромен проблем, пред който сме изправени, е липсата на изправни вагони. От години също не е правен ремонт на вагоните и това ни поставя в една много трудна ситуация. Обикновено щом има сигнал за пренаселеност на влака към съответната гара се добавят нови вагони. За съжаление това няма как да бъде направено и може би от няколко години не се прави”, каза още Христов.

“В момента тече анализ за случилото се. На тази база ще предприемем конкретно мерки и мога да ви кажа, че на първо място ще бъдат ограничени продажбите. Ще направим квоти по принцип за всеки влак, ако трябва дори за всяка гара, така че да няма тази пренаселеност”, обясни шефът на БДЖ Пътнически превози. Когато заработи новата система за продажба на билети – най-рано през юли, издаването им ще бъде прекратявано след изчерпване на местата, обясни Христов. Друга мярка е спирането на ненатоварените влакове и пренасочването на вагони към натоварените линии.

“Иначе като цяло всеки, който реши да пътува с влак, може в момента да си закупи билет”, заяви Христов. Той посъветва хората, които ще пътуват с влак за предстоящите майски празници “по-рано да си закупят място и със запазено място е още по-добре”.

Споделяне
Още от Бизнес