Заради проливните дъждове в Северозападна България

Бедствено положение е обявено във видинската община Ружинци

Наводнени са десетки къщи, евакуирани са жителите на две села

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение е обявено във видинската община Ружинци заради поройните валежи, които причиниха наводнения и щети. Бедственото положение важи за всички населени места в общината и е със срок 30 дни.

 

Приливна вълна в коритото на река Гаговица наводни през нощта срещу четвъртък къщи и мазета във видинското село Гюргич. Разрушени са над 10 моста и водопроводни съоръжения в общината. Евакуирани са десетки хора. Язовирът на селото също е прелял.

 

Проблеми има и в село Плешивец в същата община. Тази нощ над селото се е излял близо 80 литра на квадратен метър дъжд. Голямото количество вода е създало бедствена обстановка в селото.

 

Кметският наместник Менчо Лозанов съобщи пред БНТ, че всички жители на Плешивец са евакуирани. Наводнени са гаражи и къщи, една къща е разрушена.

 

Екипи на Гражданска защита са помагали тази нощ за справяне с бедствието. Водата в реките вече значително е спаднала, но в селото се притесняват, че днес отново ще вали, а това би създало и нови проблеми.

 

Жителите на всички къщи по поречието на река Гаговица през село Гюргич са били евакуирани тази нощ, след като нивото ѝ рязко се покачи заради дъжда. Всичките 70 души вече са си по домовете, но очакват със страх нощта и евентуални нови валежи.

 

По-думите на кмета на община Ружинци Венцислав Ванков стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности.

 

Ванков съобщи за проблем и с друг язовир – при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни.

 

”Информирах кметицата на Брусарци и съм подал сигнал на телефон 112 да предупредят Монтана, че идва много вода от Гюргич”, обясни още Ванков.

 

За засегнатите от бедствието райони се отправи председателят на Народното събрание Михаил Миков, който е няколко мандата депутат от Видинския избирателен район.

Споделяне

Още от България