Бедствено положение в Смолянско заради априлския сняг

В Смолянска община е обявено бедствено положение заради продължаващия обилен снеговалеж и виелица. Проходът Шипка бе затворен временно, заради априлския сняг са въведени временни ограничения на движението в части от Благоевградска област.

Днес към обед виелицата в Смолянско е поутихнала, но снегът продължава да се натрупва, като по високите места на региона снежната покривка е от 60 до 110 см, съобщи БНР. Затворени са пътищата към 7 села в Смолянска община и към 2 в община Баните. Вече са овладени задръстванията от автомобили на прохода Пампорово, закъсали заради преждевременната, както се оказа, смяна на зимните с летни гуми от страна на шофьорите. Три патрула на КАТ ограничават движението към Смолян, цялата техника на областното Пътно управление е мобилизирана по разчистването на пътищата. В момента движението по тях трябва да се извършва само с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета.

Днес сутринта движението на прохода Шипка бе спряно, защото община Казанлък не разполага с техника за опесъчаване и за премахване на образувалата се поледица. Част от трафика на тировете бе отклонен през прохода Хаинбоаз. Следобед движението през Шипка бе възстановено, но с условието товарните автомобили да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета. Ограниченията са заради заради продължаващите виелици и снегонавявания по южната част на прохода.

Априлският сняг усложни пътната обстановка в Благоевградска област, 10 - 15 см е снежната покривка в районите на Банско, Разлог и Гоце Делчев. Временни ограничения на движението са наложени по пътищата Симитли - Предела - Разлог и гр.Гоце Делчев - с.Катунци, където леките автомобили трябва да бъдат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета.

Осми час продължава снеговалежът в Кърджалийско и на места снежната покривка е стигнала до 20 см. В района обаче няма затворени пътища, всички селища имат ток и вода, съобщиха от Гражданска защита.

Проходими са и пътищата в Пловдив и региона.

Днес бе възстановено корабоплаването по р.Дунав. След като вчера се наложи корабите да изчакат преминаването на силния вятър, тази сутрин две фериботни платформи направиха по един курс Видин - Калафат. Отстранени са повредите, които вчера оставиха без ток 17 селища във видинско. Възстановено е и електрозахранването в Силистренско и Врачанско, а пътищата се разчистват от повалените от вятъра дървета.

Днес и пристанищата във Варна и Бургас са отворени за корабоплаване.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?