БЕХ остава на автопилот, спорове около Мартин Тафров са осуетили назначението му за шеф

БЕХ остава на автопилот, спорове около Мартин Тафров са осуетили назначението му за шеф

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) остава с директор в оставка, след като е отменено предвиденото назначение на поста на Мартин Тафров, отговарящ за "Продажба на електроенергия" в АЕЦ "Козлодуй". Това научи Mediapool във вторник от същите източници, които преди ден потвърдиха, че Тафров ще наследи оттеглилия в средата на август Жаклен Коен.

Различни независими един от друг източници казаха, че Тафров, за когото се смята, че ще продължи да представлява ДПС на върха в държавната енергетика, е избран да оглави БЕХ и до края на седмицата се очаква това да бъде официализирано.

Ден след като тази неофициална информация доби публичност, са възникнали остри полемики заради видимата му обвързаност с ДПС и процедурата по назначението му набързо е спряна, твърдят запознати. Според тях нареждането за назначаването на Тафров е било направено от премиера Бойко Борисов още преди месец, но енергийният министър Теменужка Петкова се е опитвала да го убеди, че това е грешка и е бавела процедурата. След като назначението бе осветено, е предприето стопирането му.

Експерти от бранша коментираха пред Mediapool, че управляващите са в изключително трудна ситуация - от тях се очаква да спазят "приемствеността" и да сложат начело на държавната енергетика доверен на ДПС кадър, но в същото време връзката му с ДПС да не е толкова явна. Кабинетът не иска да налива допълнително масло в огъня на общественото недоволство, искащо оставката на правителството повече от 80 дни.

Всичко това обаче ограничава силно възможностите да се намери приемлива фигура, която хем да отговаря на горните условия, хем да е с достатъчен опит в енергетиката. Нещата се усложняват от очаквания къс хоризонт на мандата на новия шеф на БЕХ – предположенията са, че след изборите ще има различна управленска конфигурация и ще се наложат промени по върховете на държавната енергетика. Ето защо е съмнително човек с достатъчно експертиза и амбиция, дори и да не е от средите на ДПС, да се съгласи да поеме енергийния конгломерат.

Така засега БЕХ остава в същото положение - управляван от шеф в оставка до вписването в Търговския регистър на нов директор, когато такъв бъде назначен.

Под шапката на БЕХ са основните производители на електроенергия – АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", обществените доставчици на ток и газ НЕК и "Булгаргаз", електроенергийният и газовият оператор ЕСО и "Булгартрансгаз", както и Мини "Марица Изток", които захранват с въглища двете американски електроцентрали.

Оттеглянето на Коен през август т.г. бе толкова изненадващо, както и повторното му назначение начело на БЕХ през юли 2019 г. Причината е, че той е възприеман като спорна фигура, особено от евроатлантическите партньори. Оставката му миналия месец бе мотивирана с лични причини, но малцина вярват, че е така. Предположенията са, че правителството, покрай опитите си да угоди и на Русия, и на САЩ, е решило да притисне Коен да подаде оставка, без да е ясно обаче как ще продължи нещата по-нататък.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?