Беларус и Узбекистан не подписаха руския договор за нов военен пакт

Руската забрана за внос на близо 1200 вида беларуски млечни продукти, която миналата седмица изостри отношенията между Москва и Минск, в неделя стана причина президентът на Беларус Александър Лукашенко да откаже да участва в среща на страните от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), която се проведе в руската столица.

Решението на Лукашенко е продиктувано от "дискриминационните търговски ограничения, въведени спрямо Беларус от друг член на ОДКС, които нарушават международни договорености и подкопават сигурността на страната", обяви външното министерство в Минск.

В отговор руският външен министър Сергей Лавров обяви, че отсъствието на Беларус няма да наруши хода на срещата, нито ще възпрепятства останалите страни от организацията да разработят и подпишат документи по въпроси като планираното създаване на колективни сили за оперативно реагиране в Средна Азия (КСОР).

Освен Беларус, под документа подписа си не сложи и Узбекистан. Документът, предложен от Русия, е подкрепен от Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

На заключителна пресконференция руският президент Дмитрий Медведев обясни, че Узбекистан не е подписал "поради редица съмнения", а Беларус заради това, че отсъства въобще от срещата, протестирайки срещу забраната върху вноса на неговите млечни продукти в Русия.

Медведев добави, че не вижда нищо драматично в това, тъй като и други сили от този род са били създавани не за един ден и не отведнъж. "Очаквам, че нашите партньори ще помислят и в крайна сметка ще поставят подписите си под договора", посочи той.

Говорител на външното министерство в Беларус, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че  Минск смята решенията от срещата в Москва за нелегитимни поради липсата на консенсус. 

"Млечната война" между Русия и Беларус стана причина Лукашенко преди дни да нареди да бъде възобновен митническият контрол на границата между двете държави, а мнозина експерти да изтъкнат, че по този начин Москва е решила да "накаже" Минск за отказа му да признае отцепническите кавказки републики Абхазия и Южна Осетия.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?