Беларус ни обеща 1000 трактора на преференциални цени

Еднократен внос на около 1000 трактора по-нисък клас от Беларус на преференциални цени ще позволи на малки и средни предприятия у нас да си купят земеделска техника на по-сносни цени, след като ресурсът от европейските фондове вече е изчерпан. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при среща в четвъртък с Вячеслав Качанов, извънреден и пълномощен посланик на Беларус.-

Според агроминистъра това ще е вариант за облекчаване на условията при закупуване на техника от фермерите при изчерпан бюджет на мярката за селскостопански машини, финансирана от Програмата за развитие на селските райони.

Внасянето на тези 1000 трактора ще стане с правителствено решение, което най-вероятно ще се вземе до две седмици, съобщи Найденов.

По-късно от пресцентъра на ведомството уточниха, че всъщност преговори по сделката тепърва ще се водят при посещение на Найденов в Беларус. 

Агроминистърът информира още, че реколтата на зърно тази година е много, и въпреки световната зърнена криза, страната ни има възможност да изнася. С 32 % се е повишил експортът на земеделската ни продукция, допълни земеделският министър..

За периода януари - юли 2010 г. аграрният стокообмен между двете страни е 767 хил.долара, а търговското салдо със земеделски продукти е положително за България - в размер на 647 хил. долара.

Споделяне

Още от Бизнес