Беларус засилва репресиите срещу гражданското общество

Беларус засилва репресиите срещу гражданското общество

Режимът на беларуския президент Александър Лукашенко засилва репресиите си срещу гражданското общество, като премахва десетки групи, предупреди Центърът за правата на човека "Вясна", цитиран от ДПА.

Въпреки санкциите от ЕС и САЩ, в цялата страна се провежда тотална чистка, включваща политически преследвания, съобщи водещата белоруска правозащитна група. Тя посочи над 40 неправителствени организации, включително хуманитарни и предоставящи юридическа помощ, които са били разпуснати от Министерството на правосъдието. Писатели и журналисти също са станали обект на репресии, както и опозиционни фигури и активисти.

Беларуските власти обявиха вчера разпускането на 15 неправителствени организации, отбелязва Асошиейтед прес. Сред групите, на които е наредено да спрат работа като част от мащабните репресии срещу гражданското общество, са правозащитният център "Хюман константа", благотворителната организация "Имена", групата за борба със СПИН "БелСетка" и организация, подпомагаща хората с увреждания. Общо са заплашени със закриване над 50 неправителствени организации, включително

Беларуската асоциация на журналистите и асоциация на писателите, ръководена от Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература за 2015 г.

Лукашенко често бива определян като "последния диктатор в Европа", отбелязва ДПА. Той заяви вчера, че ще продължи мерките си срещу активисти на гражданското общество, които определи като "престъпници и бандити", припомня АП.

Репресиите срещу организациите на гражданското общество се засилиха, след като през август миналата година в Беларус се проведоха президентски избори, резултатите от които бяха смятани от мнозина за фалшифицирани с цел да бъде преизбран Лукашенко. Това предизвика масови протести, в които участваха стотици хиляди. Десетки хиляди бяха временно задържани, стотици бяха ранени, а няколко - убити.

"Хюман константа" посочи в изявление, че властите не са обяснили защо са решили да спрат дейността на групата, добавяйки, че това отразява "нарастващия натиск върху гражданското общество в Беларус". Под заплаха е и организацията "Прес-клуб", която предлага образователни програми за журналисти. Нейният ръководител Юлия Слуцкая и още трима служители остават в ареста след задържането им през декември миналата година.

"Амнести интернешънъл" осъди разпускането на беларуските неправителствени организации и призова за "силен международен отговор, за да се гарантира, че беларуските власти незабавно ще прекратят своите жестоки репресии срещу гражданското общество".

"Днес е поредният мрачен ден, който ще влезе в историята на Беларус", заяви вчера в изявление директорката на "Амнести Интернешънъл" за Източна Европа и Централна Азия Мари Струтърс, цитирана от АП. "Беларуските власти продължават необезпокоявани безпрецедентната си и все по-брутална атака срещу гражданското пространство, всички форми на опозиция или мирно несъгласие".

Споделяне

Още от Свят