Беларуски активист е намерен мъртъв в Киев

Беларуски активист е намерен мъртъв в Киев

Беларуски активист, живеещ в Украйна, който от вчера е в неизвестност, е намерен мъртъв в парк в Киев, съобщи украинската полиция, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Виталий Шишов ръководел базирана в украинската столица неправителствена организация, помагаща на беларуси, избягали от гонения в страната си. Вчера той е бил обявен за изчезнал от партньорката си, след като не се прибрал от джогинг.

Силите на реда са започнали разследване за предполагаемо убийство. Те казаха, че се проверяват всички версии, включително убийство, маскирано като самоубийство.

"Беларуският гражданин Виталий Шишов, изчезнал вчера в Киев, беше открит обесен в един от парковете на града, недалече от мястото, където живеел", съобщи в комюнике полицията.

Украйна, Полша и Литва се превърнаха в убежища за беларуси по време на репресии на президента Александър Лукашенко след спорни избори миналата година, отбелязва Ройтерс.

Шишов оглавявал организацията "Беларуски дом в Украйна", която според сайта си помага на беларуси да намират подслон, работа и достъп до правни консултации.

Вчера организацията заяви, че не може да се свърже с Шишов. Тя посочи, че Шишов е излязъл от дома си в 09:00 ч. и е трябвало да се прибере час по-късно.

Беларуските власти определят антиправителствените протестиращи като престъпници или склонни към насилие революционери, подкрепяни от Запада, а действията на правоохранителните органи - като адекватни и необходими.

Неправителствената организация на Виталий Шишов днес осъди случилото се като "операция, планирана" от режима на беларуския президент Александър Лукашенко с цел "ликвидиране" на човек, подпомагал хората, бягащи от репресиите в Беларус, предаде Франс прес.

"Няма никакво съмнение, че става дума за операция, планирана от чекистите (както наричат силите за сигурност, бел. АФП), за да премахнат един (човек), истински опасен за беларуския режим", заяви в Телеграм организацията "Беларуски дом в Украйна".

"Виталий бе следен и (украинската) полиция бе уведомена за това. Неведнъж са ни предупреждавали както местни източници, така и хора в Беларус за всякакви (евентуални) провокации, които може да стигнат до отвличане и ликвидиране", продължава НПО.

Според нея 26-годишният Виталий Шишов е бил принуден да се изсели в Украйна през есента на 2020 г., след като е участвал през август в антиправителствени протести в южния беларуски град Гомел и "активно се е противопоставял" на властите.

ООН призова днес украинските власти да проведат "щателно" разследване на смъртта на Шишов.

Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че заплахите срещу белоруското гражданско общество трябва да спрат, но подчерта, че не установява пряка връзка между смъртта на Виталий Шишов и репресиите срещу дисиденти от страна на режима на белоруския президент Александър Лукашенко.

"Това добавя ново измерение към безпокойството и загрижеността за случващото се в Беларус", заяви пред журналисти в Женева говорителката на Върховния комисариат на ООН Марта Уртадо.

"Относно разследването в Украйна ( . . .), се надяваме, че властите ще проведат щателно, безпристрастно и ефективно разследване на случилото се и ще установят дали това е самоубийство, класическо убийство или има връзка с неговия активизъм", каза Уртадо.

Лукашенко потисна всички форми на несъгласие след масовите демонстрации след миналогодишните президентски избори, които бяха определени като манипулирани от Запада и от белоруската опозиция.

"Ситуацията се влошава значително", каза Уртадо и допълни: "Видяхме това през последната седмица със сплашване срещу организации на гражданското общество и журналисти, разпускане на десетки организации на гражданското общество в Беларус и тормоз над дисиденти".

"Това трябва да спре. Това сплашване срещу гражданското общество, медийните работници и всеки, който изразява мнение, различно от това на правителството, трябва да спре", добави говорителката.

"Всеки произволно задържан трябва незабавно да бъде освободен", каза още Уртадо и добави: "Всички сме притеснени от общата ситуация в Беларус".

Украйна ще направи всичко по силите си, за да разследва смъртта на беларуския активист Виталий Шишов, заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?