Белгия е на прага на сложни политически преговори за съставянето на правителство

Белгия е на прага на сложни политически преговори за съставянето на правителство

След вчерашните избори за федерален парламент Белгия осъмна пред нови трудности за съставянето на следващото правителство, отбелязват политически наблюдатели, цитирани в местни медии.

Фландрия и Валония никога не са били толкова разделени, коментира председателят на най-голямата до вчера партия Нов фламандски алианс (НФА) Барт де Вевер.

НФА изгуби седем процента подкрепа, които се преляха към крайнодясната партия Вламс беланг. Крайната десница бележи възход с 15 на сто, вече е втора политическа сила във Фландрия и днес обяви, че е готова да поеме своите отговорности.

Белгия отчита най-големия възход на крайната десница от 1936 г. насам на състоялите се вчера избори за федерални и европейски депутати, както и за местна власт. Тази сутрин се опровергават снощните очаквания Вламс беланг да бъде първа във Фландрия - тя остава втора политическа сила в региона и трета във федералния парламент. Продължава възходът на комунистите и "зелените" във Валония, докато почти всички останали партии в страната губят гласове, предава БТА в понеделник от Брюксел.

Крайнодесните взимат от подкрепата за умерените националисти от Нов фламандски алианс (НФА) - водещата фламандска партия в последното десетилетие. Във Валония първи остават социалистите, на второ място са реформаторите. Във федералния парламент НФА ще има най-много представители (25 на сто), но се наблюдава спад от 8 на сто в подкрепата за умерените националисти. Социалистите получават 20 процента и отчитат спад от 3 на сто. Крайната десница е трета политическа сила с 18 на сто и ръст от 15 процента.

Де Вевер не изключва преговори с Вламс беланг на общинско равнище, но крал Филип не потвърждава за среща с крайните националисти в започналите преговори за новото федерално управление. Според Де Вевер изходът е незабавно преминаване към конфедерация, за да се сложи край на "цялата тази каша". Той изглежда приема възможността НФА да остане в опозиция.

През 2011 г. Белгия постави световен рекорд по продължителност на преговорите за съставянето на правителство - 541 дни. Опасенията са, че днес обстановката е още по-сложна заради ограниченията, които партиите си наложиха преди изборите. За социалистите, останали водеща политическа сила във Валония, преговори с Вламс беланг са изключени, а с НФА - нежелани, но федералното управление е невъзможно без фламандците.

Според политолозите не е изключена федерална коалиция от социалистите, либералите и природозащитниците, но мнозинството ще зависи от един глас. Допълнителната слабост на подобен съюз е, че така 2/3 от фламандските избиратели няма да бъдат представени в управлението на страната.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?