Белгия не е открила доказателства за китайски шпионаж на далекосъобщителните мрежи

Белгия не е открила доказателства за китайски шпионаж на далекосъобщителните мрежи

Белгийският център за киберсигурност не е открил безспорни доказателства за шпионаж в полза на Китай чрез изделията на дружеството Хуавей, съобщиха местни медии.

Проучването е започнало през декември миналата година. Технологии на Хуавей се използват от трите най-големи далекосъобщителни дружества в Белгия, отбелязват изданията, цитирани от БТА.

Засега специалистите няма да изготвят окончателен доклад с обяснението, че наблюденията им продължават. Центърът за киберсигурност е на подчинение на белгийския министър-председател, който има правомощията да наложи забрана на отделни технологии.

Медиите отчитат, че срещу Хуавей бяха изразени съмнения в шпионаж, особено от страна на САЩ. Това стана причина Вашингтон да призове своите патньори да не използват технологиите на дружеството при развитието на далекосъобщителните си мрежи от пето поколение под заплахата за прекъсване на сътрудничеството.

Главна причина за противодействието срещу Хуавей са промените в китайските закони, които задължават местните дружества да работят в полза на Пекин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа