Белгия обмисля да въведе нови системи за сигурност на железопътните гари

Белгия обмисля да въведе нови системи за сигурност на железопътните гари

Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон съобщи, че вероятно предстои железопътните гари в страната да бъдат оборудвани с нови, съвременни системи за сигурност. Съобщението е свързано с данните, че атентаторът от Берлин Анис Амри е преминал безпрепятствено през Северната гара в Брюксел, преди да продължи бягството си към Италия.

В сряда белгийските служби поясниха, че Амри е пристигнал от Берлин през Амстердам в Брюксел, където е останал около два часа. От Холандия до Белгия той е пътувал с влак, а след това се е качил на автобус към Франция. През цялото време терористът е бил въоръжен.

Проверка на телевизия Ер Те Ел показа, че шофьорите на международните автобуси, тръгващи от Брюксел към съседните държави, нямат задължението и подготовката да проверяват документите за самоличност и багажа на пътниците. Единственият въпрос, който ги вълнува, е дали пътниците имат редовен билет.

Ямбон уточнява, че на железопътните гари вероятно ще бъдат поставени системи като на летището в Брюксел, ударено от атентата на терористите от "Ислямска държава" през март миналата година. На аерогарата бяха поставени камери от ново поколение, които разпознават лицата на хората в района и регистрационните табели на автомобилите. Благодарение на новата система за сигурност на летището и въвеждането на служители, специализирани в оценка на поведението, напоследък са били задържани около 30 души, съпричастни към тероризма или представляващи заплаха за националната сигурност.

На летището е въведен и нов режим за допускане на автомобили, като системата предвижда безплатен престой до 30 минути с предварително издадени карти. Тези карти могат да бъдат поръчани онлайн на цена от един евроцент, но са поименни и са свързани с кредитната карта на собственика на автомобила. Всяко разминаване между данните от банковата карта, картата за паркинг и документите за собственост на автомобила води до отказ за допускане до паркингите на аерогарата и допълнителни проверки.

Нови системи за сигурност бяха въведени междувременно и в съседните Франция и Холандия. В гарите могат да влизат само пътници, чиито билети биват сканирани предварително на входната врата. Покупката на влакови билети най-често се прави онлайн, по банков път, а когато се плаща в брой, билетът трябва да бъде купен от служител и пред записваща видеокамера.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?