Белгия отчита десетократно намаление в броя на завърналите се от Сирия джихадисти

Белгия отчита десетократно намаление в броя на завърналите се от Сирия джихадисти

Белгийските власти отчитат спад от 10 пъти в броя на завърналите се от Сирия джихадисти през миналата година, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Докато през 2014 г. върналите се от сражения на терористичната групировка "Ислямска държава" белгийски граждани са били 50, през 2015 г. броят им е намалял до около 30, а през миналата година са регистрирани само трима - един мъж и две жени. Това е официална бройка, а известните на службите "бивши бойци" са поставени под наблюдение.

Засега е известно, че в Белгия от началото на войната в Сирия са се завърнали 117 джихадисти. За 279 белгийски граждани се знае, че са заминали и около 115 от тях вероятно са загинали в бойни действия. Трима вероятно в момента пътуват към Сирия, а 163-ма желаят да заминат.

Представените данни са получени от депутат във Федералния парламент. Възможно е тези данни да не отчитат действителността изцяло, доколкото терористи като част от извършителите на атентатите в Париж и Брюксел - граждани на Белгия - не бяха засечени при пресичането на границите на ЕС на път от Сирия. За поне един от тях преди атентатите се твърдеше, че е загинал в Сирия.

Споделяне

Още от Европа