Белгия подготвя защитата на предстоящите избори от външно влияние

Белгия подготвя защитата на предстоящите избори от външно влияние

Белгийските власти подготвят действия за защита на предстоящите догодина избори от външно влияние, съобщават местни медии, цитирани от БТА. След година в страната предстоят местни и парламентарни избори, както и избори за евродепутати.


В подготовката участват военното и цивилното разузнаване, както и центърът за електронна сигурност. Отбелязва се, че предохранителните мерки не са насочени срещу определена държава, а целят да пресекат опитите за намеса на сили с влияние.


Предвижда се да бъде предприета обществена кампания, в която да бъде заострено вниманието на хората към разпространяването на слухове и неверни данни, както и към опити за намеса в съставянето на мнението им. Неправителствени организации отбелязват, че няма вълшебно хапче за противодействието на пропагандата и мерките трябва да бъдат смесени - технологични, но и с участието на обществото.


Учени, заели се с изготвянето на оценка за противодействието на фалшивите новини по поръчка на правителството, са изразили отрицателно мнение за намерението в Белгия разпространението на такива "новини" да бъде преследвано от закона. Отбелязва се, че законопроект в същата посока е представен за оценка в парламента на Франция.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?