Белгия ще подпише споразумението ЕС-Канада

Отстъпките за Валония обаче трябва да бъдат одобрени от останалите страни членки

Белгия ще подпише споразумението ЕС-Канада

Белгийските политически лидери постигнаха консенсус и ще подкрепят търговското споразумение между Европейския съюз и Канада и така то скоро ще може да бъде подписано.

Първоначалният план бе споразумението, известно като СЕТА, да бъде парафирано в четвъртък, но белгийският регион Валония отказа да го одобри и така блокира санкцията от страна на Белгия.

След поредния кръг преговори Волония е приела компромисни текстове, които обаче трябва да бъдат одобрени от останалите страни членки на ЕС. Все още не е ясно какви отстъпки са направени. Те трябва да успокоят притесненията от бъдещия внос на селскостопански продукти и методите за посредничество при търговски спорове.

Засега няма насрочена нова дата за подписването на договора. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Туитър, че се радва на новините.

"Едва когато процедурите приключат, ще разговарям с канадския премиер Джъстин Трюдо", добави той.

От канадското правителство съобщиха, че ще подпишат споразумението веднага щом Европа е готова.

Белгия е единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която не иска да подпише споразумението, засягащо над 500 милиона европейци, заради блокажа, наложен от този франкофонски район в южната част на Белгия с население 3.6 милиона души.

Валония настоява за повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании.

Въпросът за щитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси, отбелязва Франс прес.

Договорът предвижда създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чиито заседания би трябвало да бъдат публични.

Неправителствените организации обаче са на мнение, че тази отстъпка не стига достатъчно далече и изразяват опасения, че тези "псевдосъдии" могат да бъдат адвокати на дела, свързани с частни компании.

Преговорите между белгийските власти тези дни припомниха процеса по определянето на правителство, в които Белгия е рекордьор в Книгата на Гинес. През 2010 г. Белгия изпадна в правителствена криза, съпътствана от денонощни преговори, продължили 541 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?