Белгийските фармацевти длъжни да предлагат най-евтините антибиотици

Белгийските фармацевти ще бъдат задължени от април да предлагат на пациентите най-евтините антибиотични и антимикотични препарати, с които разполагат, съобщава вестник "Соар", цитиран във вторник от БТА.

Целта на тази промяна е местната здравна каса да спестява по около 176 милиона евро годишно. ДДС в Белгия е диференциран и за лекарствата е шест на сто като за повечето стоки е 21 процента.

Според промяната всеки аптекар ще преценява самостоятелно кой е най-евтиният медикамент, отговарящ на групата препарати, предписани на пациента. Много лекарства имат сходен или еднакъв химичен състав, но според производителя носят различни марки и струват различно. Едва в изключителни случаи лекарите запазват правото да вписват в издаваните рецепти конкретна марка медикамент, когато това е от значение за резултата от лечението. В общия случай рецептите ще съдържат групата медикаменти, които биха облекчили състоянието на болния.

В момента близо 90 процента от рецептите в Белгия съдържат наименованието на конкретен медикамент, а 10 на сто от тях се издават за антибиотични и антимикотични препарати. Основна част от лекарствата в страната се продават чрез рецепта.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?