Белгийските търговци се включват в откриването на терористи

Белгийските търговци се включват в откриването на терористи

Търговците в Белгия ще се включат в усилията на полицията за откриването на терористи, съобщават местни медии, цитирани от БТА във вторник.

Управителите на аптеки и на железарии са получили списък с признаци на поведение на клиентите, които трябва да съобщават на властите, ако бъдат забелязани. Сред тези признаци са купуването на по-големи количества ацетон, сярна киселина, торове.

Търговците трябва непременно да съобщят на полицията, ако клиент купува някое от тези вещества в големи количества, без да дава логично обяснение и ако проявява нервност. Друг признак, че такъв клиент е замислил нещо нередно, е разплащането със суми в брой.

Белгийската полиция пояснява, че въвеждането на тези мерки, изготвени от министерството на икономиката, е съобразено със съдържанието на европейска директива за контрол над продажбата на опасни вещества. Полицията не уточнява колко сигнала са били получени досега от бдителни търговци.

Бомбите, взривени от терористи в Брюксел по-рано тази година, бяха изработени с общодостъпни средства, изясни следствието.

Споделяне

Още от Европа