Белгийският премиер отговори на френските упреци за пропуски в разузнаването

Белгийският премиер отговори на френските упреци за пропуски в разузнаването

Белгийският премиер Шарл Мишел коментира с остър тон обвиненията на Франция, че Белгия има пропуски в разузнаването, довели до успеха на атентатите в Париж от 13 ноември.

В интервю за радио Ер Те Ел Мишел, цитиран от БТА, призова "всички да бъдат скромни и решителни" в тази обстановка. Той отбеляза, че Белгия не е казала нищо за Франция досега, макар първият атентат на "Ислямска държава" в Европа - срещу Еврейския музей в Брюксел през май миналата година - да бе извършен от французин, който успя след това да се върне в Марсилия.

Не казваме нищо за това, че в Марсилия се извършват убийства насред града, посред бял ден; че има места във Франция, където полицията не смее да пристъпи; че край Кале е джунгла с 6000 мигранти, заяви Мишел. Не приемам критиките срещу нас, те са крайно несправедливи, добави той.

Франция не успя да пресече атентатите от януари в Париж. Всички сме в една лодка и трябва да ударим гнездата на радикализма заедно, допълни белгийският премиер.

Белгийски медии съобщават в понеделник, че единственият оцелял от атентатите в Париж от 13 ноември е купил детонатори в северната част на Франция през октомври. Продавачът го запомнил с това, че атентаторът се интересувал живо от качеството на детонаторите.

Търговецът направил фотокопие на шофьорската книжка на купувача - информация, която се предава към френското МВР. Нищо не е последвало, защото френските служби не знаели, че името на атентатора (френски гражданин, роден в Брюксел) е в списък от 828 радикализирани жители на Белгия, изготвен през юни тази година. 85 души от списъка произхождат от квартал "Моленбек" в Брюксел.

Списъкът съдържа имената на четирима от терористите, ударили Париж на 13 ноември. Двама от тях вече са мъртви, другите двама остават в неизвестност. Премиерът Шарл Мишел настоява по този повод за спешно създаване на "европейско ЦРУ" - обща разузнавателна служба за обмен на чувствителна информация, свързана с потенциални терористи. Той уточнява, че докато траят преговорите по обособяването на общоевропейско разузнаване и заради задръжките на някои държави от ЕС, Белгия ще се включи първоначално "в малка група страни", които обменят чувствителна информация.

Мишел пояснява, че досега мнозина от терористите и радикализиралите се лица са били известни на отделни полицейски и разузнавателни служби. Липсата на достатъчен обмен на информация на национално и международно равнище е в основата на успеха на терористите.

Белгийските медии съобщават, че в градския транспорт на Брюксел е започнала чистка на радикализирани служители. Засега са уволнени по-малко от 10 души, но техни колеги свидетелстват, че в дружеството ясно са оформени групите на ислямистите. По техните думи радикализираните служители говорели единствено за ислям, закъснявали от разписанията, ако е настанало време за молитва и не общували с жени.

За няколко служители на градския транспорт в Брюксел е установено, че са пътували до Сирия в дни на годишен отпуск или на отпуск по болест. Единственият оцелял атентатор от Париж също бе работил в депо на брюкселския градски транспорт, откъдето бил уволнен заради чести неоправдани отсъствия от работа.

В последните месеци белгийските медии съобщиха, че радикализирани мюсюлмани са били засечени в редиците на армията, сред служителите в атомните централи, както и на летището в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?