Белият дом и Държавният департамент на различни позиции по оферта на Путин в Хелзинки

Бившият посланик в Русия Майкъл Макфол

Белият дом и Държавният департамент се оказаха на противоположни позиции относно предложението, направено от руския президент Владимир Путин в Хелзинки, да се разреши достъп на американските следователи до 12-те руснаци, задочно обвинени от САЩ в намеса в американските избори, в замяна на достъп за разпити на американци, обвинени от Кремъл в неуточнени престъпления, предаде Асошиейтед прес.


Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че офертата на Путин, направена при срещата му с Доналд Тръмп във финландската столица, е в процес на разглеждане. Държавният департамент обаче нарече руските обвинения срещу визираните от Путин американци "абсурдни", като индикира, че САЩ няма да допуснат по никакъв начин те да бъдат разпитвани от руски следователи. Русия твърди, че американски граждани, сред които и бившият щатски посланик в Русия Майкъл Макфол, трябва да отговарят по обвинения в измами и корупция.


"Твърденията, отправени от руските власти, са абсолютно абсурдни, както и искането им да разпитат тези 11 американски граждани", каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт пред репортери вчера.


А експосланик Макфол писа в Туитър: "Надявам се, че Белият дом ще се поправи и ще отхвърли по категоричен начин това нагло предложение на Путин. Ако това не бъде направено, то ще означава знак за равенство между легитимността на американските обвинения срещу агентите на руското разузнаване и безумните, напълно изфабрикувани измислици на Путин".


Науърт отбеляза, че федерален съд на САЩ вече е отхвърлил руските обвинения срещу британския бизнесмен и гласовит критик на Кремъл Бил Браудър, осъден в Русия за неплащане на данъци. Той освен това бе движеща сила зад приетия в САЩ през 2012 г. т.нар. "закон Магнитски" който предвижда санкции срещу редица длъжностни лица в Русия.


"Ние призоваваме руските власти да действат съвместно с министерството на правосъдието на САЩ, за да съдят онези руснаци, които наистина са извършили правонарушения, а не да отправят фалшиви обвинения по адрес на г-н Браудър и други (невинни) хора", каза Науърт.


Името на Браудър бе споменато от президента Путин в Хелзинки с намек, че той може да се възползва от руско- американски договор от 1999 г. за взаимна помощ по наказателни дела. Срещу това Москва можела да разреши на американските следователи да разпитат 12-те служители на руското военно разузнаване, задочно обвинени в хакерство срещу Хилари Клинтън и централата на Демократическата партия на САЩ по време на изборите от 2016 г.


Вчера офертата на Путин бе отхвърлена и от директора на ФБР Кристофър Рей. Говорейки на форум по сигурността в Аспен, Колорадо, той каза, че подобна възможност "не е на първо място в списъка на нашите следствени методи". Иронията в думите му предизвика смях в залата. Той преадресира руското предложение към специалния разследващ по делото за руската намеса Робърт Мълър, защото само последният има пълномощия да вземе конкретно решение по този въпрос.


Изказванията на Науърт и Рей по темата са в остър контраст с тези на говорителката на Белия дом Сара Сандърс, която остави открита възможността офертата на Путин (която самият Тръмп в Хелзинки нарече "страхотна") да бъде обсъдена.


"Президентът ще я обсъди със своя екип и ние ще ви уведомим, когато има решение по нея", отбеляза тя, като все пак добави, че нито Тръмп, нито някой друг в администрацията е поемал ангажименти за приемането на предложението на Путин.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?