Белият дом и Конгресът договориха двугодишна сделка за тавана на държавния дълг

Белият дом и Конгресът договориха двугодишна сделка за тавана на държавния дълг

Белият дом и лидерите на Конгреса постигнаха споразумение за временна отмяна на тавана за дълга на федералното правителство за период от две години и приемане на бюджета, предадоха световните агенции.

Споразумението трябва да бъде гласувано от Конгреса по-късно тази седмица. Ако бъде прието, то ще предотврати опасността от дефолт на американското правителство по суверенния му дълг поне до юли 2021 година, както и поредно скъпоструващо спиране на работата на федералните агенции, уточнява ДПА.

Таванът на дълга е законодателно въведено ограничение за размера на задълженията, които федералното правителство може да поема, и в момента е 22 трлн. долара.

Без повишаване на тази граница министерството на финансите не би могло да заема пари от пазарите, за да плаща разходите на правителството. По-рано този месец министерството предупреди, че правителството може да изчерпи средствата, с които разполага, до септември, ако законодателите не успеят да постигнат споразумение преди лятната си ваканция през август.

В поредица туитове президентът Доналд Тръмп заяви, че сделката не съдържа "горчиви хапове" и е "истински компромис".

Споделяне

Още от Свят