Белият дом отне кредитацията на критичен журналист на СиЕнЕн

След като Тръмп се скара с него, се намери и повод (видео)

Снимка: БГНЕС

Белият дом прекрати временно акредитацията на кореспондента на Си Ен Ен Джим Акоста, съобщиха световните агенции. Решението беше взето след разгорещен спор между Акоста и президента Доналд Тръмп.

"Току-що ми отнеха достъпа до Белия дом", потвърди в Туитър журналистът. Неговата телевизия често е обект на критики от страна на Тръмп, който обвинява Си Ен Ен в разпространяване на "фалшиви новини".

На пресконференцията, организирана след междинните избори, Акоста размени остри реплики с президента. Той го попита за т.нар. керван от мигранти, който според държавния глава пътува към границата на САЩ, но не стана удовлетворен от отговора му. Тогава Тръмп заяви, че Акоста е задал достатъчно въпроси и го подкани да седне на мястото си, но репортерът отказа и не върна микрофона си, а продължи да репликира американския президент, преминавайки към въпрос за разследването за предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 г.

"Наистина мисля, че трябва да ме оставите да управлявам страната, а вие – да управлявате Си Ен Ен", ядоса се Тръмп, повтаряйки познатата си фраза, че телевизията разпространява фалшиви новини и затова е "враг на народа".

"Си Ен Ен би трябвало да се срамуват, че работите за тях", продължи президентът, определяйки Акоста като "ужасен човек, който се държи ужасно с хората".

Журналистът не пожела да даде микрофона на млада жена от екипа на Белия дом. Тя се опита да му го вземе и ръцете на двамата за момент се докоснаха.

"Президентът вярва в свободната преса, очаква и приема трудни въпроси за него и за правителството му", написа в Туитър говорителката на Тръмп Сара Сандърс.

"Но никога няма да толерираме репортер да пуска ръка на млада жена, която просто се опитва да си върши работата на стажантка в Белия дом. Това поведение е напълно неприемливо", каза Сандърс.

"След днешния инцидент Белият дом прекрати постоянната акредитация на въпросния репортер до второ нареждане", заяви говорителката, без да назове поименно Акоста.

Си Ен Ен разкритикува в изявление говорителката на Белия дом и я обвини в лъжа.

"Тя отправи неверни обвинения и изтъкна нещо, което никога не се е случвало", каза телевизията, имайки предвид физическия контакт между журналиста и стажантката.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят