Беназир Бхуто се върна в Пакистан от изгнанието си

Беназир Бхуто се върна в Пакистан от изгнанието си

След осемгодишно изгнание бившият премиер на Пакистан Беназир Бхуто се върна в родината си в четвъртък, както бе обещала, предаде ББС. Тя се прибра в Карачи с полет от Дубай.

По уличите на Карачи бяха изведени 20 хил. войници и полицаи, докато в града пристигаха автобуси с десетки хиляди поддръжници на бившия премиер.

По данни на кореспондента на изданието в Пакистан, пътят към летището в Карачи задръстен от тълпа. Около 200 хил. души са направили жива верига с дължина от 6 км.

Пакистанското правителство заяви, че ще осигури напълно сигурността на бившия премиер. Самата Беназир Бхуто не изпитва страх за живота си.

"Не вярвам, че който и да било мюсюлманин ще реши да вдигне ръка срещу мен. Ислямът забранява да се нападат жени и мюсюлманите  знаят, че ако направят това, ще горят в ада", заяви тя.

Бхуто напусна Пакистан заради съдебно преследване по обвинение в корупция. Сега се твърди, че тези обвинения са снети.

Вашингтон поддържа преговорите за разделяне на властта, които водят помежду си бившият премиер и сегашният президент на Пакистан. Това е с вързано с безпокойството от спада на авторитета на президента Первез Мушараф в Пакистан и неговата неспособност да се справи с ислямските екстремисти-

Генерал Мушараф спечели с лекота президентските избори на 6 октомври, но след това представителите на опозицията във федералните и местните събрания бойкотираха гласуването.

Върховният съд заяви, че Мушараф  не може да бъде провъзгласен за победител докато не бъдат разгледани всички възражения против  неговата кандидатура.

Основното възражение срещу него е в това, че не може едновременно да изпълнява президентските пълномощия и да заема поста на главнокомандващ.

Заради това и Мушараф помоли Беназир Бхуто да се завърне в страната.

В същото време обаче силите , близки до талибаните, са произнесли смъртни присъди срещу Мушараф и Бхуто.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?