Бенямин Нетаняху е свален след 12 години на власт

Израелският парламент одобри новото коалиционно правителство

Поредна вечер на протести за свалянето от власт на Бенямин Нетаняху се състоя в събота вечерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелските депутати одобриха в неделя вечерта създаването на ново коалиционно правителство, съставено от идеологически противници, обединени от решимостта си да свалят от власт дългогодишния премиер Бенямин Нетаняху, предаде АФП.

Новият кабинет бе одобрен с 60 срещу 59 гласа, като с него се слага край на 12-годишното управлене на премиера Бенямин Нетаняху.

Ултранационалистът Нафтали Бенет застава начело на новото правителство за малко повече от две години, след което неговият центристки съюзник Яир Лапид ще го смени. На власт в Израел идва крехък 8-партиен алианс, който е съставен от десни националисти до арански депутати.


Новият премиер Нафтали Бенет, Снимка: ЕПА/БГНЕС.

Нафтали Бенет се зарече, че пъстрата коалиция от идеологически съперници ще се противопостави на подновяването на сделката за иранската ядрена програма. "Израел няма да позволи на Иран да има ядрени оръжия", каза Бенет преди специалната сесия на парламента.

Преди вота Бенямин Нетаняху пък заяви, че израелската опозиция ще има силен и ясен глас, ако бъде свален от власт.

Междувременно в събота вечерта, пеейки "Биби чао" по рефрена на известната италианска революционна песен "Бела чао", близо 2000 израелци се събраха на поредната демонстрация в Ерусалим, за да отпразнуват "победата" си в навечерието на очакваното сдаване на властта.

От близо една година израелците протестират пред официалната резиденция на премиера, на улица "Балфур", в центъра на Ерусалим, с искане за оставка на Нетаняху , срещу когото се води дело за корупция и злоупотреба със служебно положение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят