Берлин ограничава ползването на платформата Zoom от съображения за сигурност

Берлин ограничава ползването на платформата Zoom от съображения за сигурност

Германското министерство на външните работи ограничи използването на платформата за видеоконферентна връзка Zoom. В разпореждане до служителите си ведомството посочва, че слабости в защитеността ѝ я правят прекалено рискова за употреба. Това съобщи германският бизнес вестник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс.

В заповедта пише, че тъй като системата се използва масово от много от международните партньори на министерството, засега е невъзможно да бъде забранена, а на служителите се позволява да я използват за професионални нужди и на личните си устройства в случай на кризи.

Правителствен източник потвърди новината.

Успоредно с разпространението на пандемията от коронавируса много рязко се увеличи и всекидневното използване на Zoom, тъй като милиони хора са принудени да работят от вкъщи, а училищата минават на онлайн обучение.

Нарасналото използване на платформата обаче извади наяве и проблеми със сигурността ѝ, например има случаи злонамерени лица да се намесват във видеоразговори, да установяват контрол над изображението на екрана и да публикуват съдържание с обиден характер.

Тайванските власти са казали на институтициите да спрат да използват приложението, подобна мярка обмислят и други правителства, твърдят източници на Ройтерс.

На този фон компанията Zoom назначи за консултант бившия шеф по сигурността във "Фейсбук" Алекс Стамос и създаде съвет за подобряване на сигурността на приложението.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа