Берлин привика руския посланик заради хакерската атака срещу Бундестага

Дмитрий Бадин

Германското външно министерство извика посланика на Русия Сергей Нечаев заради хакерската атака срещу Бундестага през 2015 година, съобщи пресслужбата на дипломатическото ведомство. 

Според германските власти има доказателства, че в атаката е участвал служителят на ГРУ Дмитрий Бадин.

"Посланикът на Русия е информиран, че на базата на издадена от федералната прокуратура заповед за арест на Дмитрий Бадин, германското правителство ще поиска от Брюксел да използва режима за налагане на киберсанкции срещу тези, които са отговорни за атаката по германския Бундестаг, включително и господин Бадин", съобщиха от германското външно министерство.

Според Берлин Дмитрий Бадин е участвал в група ART28, осъществила хакерска атака срещу Бундестага през 2015 г. Има достоверни доказателства, че към момента на атаката Бадин е бил служител на ГРУ. 

Бадин е издирван и от ФБР за други кибератаки, включително срещу демократите по време на предизборната президентска кампания през 2016 г.

Германските власти за издали заповед за ареста му по подозрение в съвместно участие с други лица за извършване на разузнавателна дейност срещу Германия в интерес на специалните служби на чужда държава.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отхвърли обвиненията на Берлин.

"Изминаха пет години. Не е предоставен нито един конкретен факт", каза Лавров.

По-рано този месец "Зюддойче цайтунг" съобщи, че германските следователи "са сигурни", че 29-годишният Бадин е една от водещите фигури, отговорни кибератаката на сървъра на Бундестага през април 2015 г. 

След това канцлерката Ангела Меркел изрази недоволство, че Русия е организирала хакерски атака срещу нея, докато се опитвала да изгради по-добри отношения с Москва.

Поне 16 гигабайта данни са били открадната при атаката, сред които и хиляди имейли на депутати и данни от електронната поща на Меркел.

Германското разследване по случая се водеше съвместно със САЩ и Нидерландия, отбелязва изданието. И допълва, че разследващите в Германия са идентифицирали и втори заподозрян.

Ако издирваният Бадин случайно напусне Русия, той първо ще бъде екстрадиран в САЩ.

В страницата на ФБР за най-издирваните от американското правосъдие, Бадин е посочен като служител на ГРУ от подразделение 26165, известно също като хакерската група Fancy Bear, която извършва кибератаки срещу правителствени, военни и спортни институции в западни държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?