Берлускони няма повече да се кандидатира на избори

Берлускони няма повече да се кандидатира на избори

Опетненият от скандали бивш италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че повече няма да се кандидатира на избори и че търси свой приемник за лидер на консервативния лагер, предаде ДПА.

78-годишният Берлускони, който води кампания за своята партия за регионалните избори на 31 май, каза в интервю по телевизия РАИ, че няма да прави опити да се връща в политиката заради възрастта си и заради законовата забрана да се кандидатира на избори до 2019 г., след като до неотдавна бе в сила присъдата му за данъчни измами.

Бившият премиер потвърди, че има планове да обедини италианската десница в нова коалиция с нов лидер, но не знае кой би могъл да стане негов приемник.

Берлускони даде интервюто след референдума в Ирландия за узаконяване на еднополовите бракове. Той се обяви в полза на легализиране на правата на хомосексуалните партньори. "В цивилизована страна не виждам защо хетеросексуалните двойки или дори партньорите от един и същи пол да не могат да се грижат един за друг, когато се разболеят, или да си правят завещания", каза бившият премиер.

Италия е една от последните западноевропейски страни, която няма законодателство по този въпрос, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа