Берн предупреди Анкара да не шпионира свои граждани в Швейцария

Берн предупреди Анкара да не шпионира свои граждани в Швейцария

Министърът на външните работи на Швейцария Дидие Буркхалтер каза на турския си колега, че страната му ще следи внимателно дали Анкара не шпионира незаконно турски имигранти преди референдума на 16 април за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Ройтерс.

На среща с турския външен министър Мевлют Чавушоглу Дидие Буркхалтер изрази притеснения, че Турция може би използва разузнавателната си мрежа да следи турски граждани в Швейцария преди вота, посочи в комюнике швейцарското външнополитическо ведомство.

Либералният швейцарски депутат Жозеф Дитли неотдавна внесе жалба за чуждестранни разузнавателни дейности, в която се твърди, че базирани в Швейцария критици на Ердоган са били заплашвани с физическа саморазправа и с бойкотиране на бизнеси, отбеляза ДПА.

"Свободата на словото е призната от Швейцария за универсална ценност и се надяваме това да бъде така и за турските граждани, независимо дали дават гласа си в Швейцария или на своя територия", каза Буркхалтер.

Седмици наред Буркхалтер опитва да не замесва твърде много исторически неутралната си страна в кавгата между Турция и други европейски държави, породен от агитационните кампании на турски политици в подкрепа на Ердоган сред живеещите в чужбина турци.

По време на посещението на Чавушоглу, швейцарският му колега заяви, че е наясно с трудната ситуация в Турция след миналогодишния опит за преврат. При все това той е разтревожен от масовите уволнения и арести на хора, които Анкара свързва с духовника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява, че стои зад събитията от 15 юли.

"Обявяването на извънредно положение не освобождава Турция от международните ѝ задължения в областта на човешките права", каза Буркхалтер.

Срещата на четири очи между двамата бе във Федералния дворец в Берн. Чавушоглу пристигна вчера в Швейцария да се срещне с турски граждани в посолството на страната му и да разговаря с швейцарския си колега.

По официални данни на швейцарското правителство в Швейцария живеят 68 000 турци. Според сайта на турското посолство там, броят им е 130 000.

Споделяне

Още от Европа