Без аванс за "Газпром" по китайския газов договор

Вместо с 25 млрд. долара от CNPC, тръбопроводът "Силата на Сибир" ще се строи с кредити от Пекин

Путин и Цзинпин по време на подписването на новите споразумения

"Газпром" няма да получи 25 млрд. долара аванс по сключения през май 30-годишен газов договор с Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) за доставка на природен газ от Русия в Китай, които трябваше да се използват за строежа на газопровода "Силата на Сибир". Това стана ясно от думите на президента на руския газов концерн Алексей Милер, цитират он руското издание "Ведомости" в неделя.

Същия ден в Пекин Русия и Китай подписаха 17 документа в присъствието на руския президент Владимир Путин и на китайския му колега Си Цзинпин. Сред тях са меморандум в областта на доставките на газ от Русия за Китай по т.нар. Западен маршрут, рамково споразумение между "Газпром" и CNPC за доставката на руския газ, както и меморандум за взаимно разбирателство между "Газпром" и Китайската национална шелфова петролна корпорация,

"Повече нямаме необходимост от съгласуване на получаването на аванса (за строежа на "Силата на Сибир") за снижаване на цената на договора, затова въпросът за получаване на аванса повече не стои пред нас", каза Милер. Що се отнася до участието на китайската страна във финансирането на проекта, то на етапа на сторителството е възможно привличането на кредитни ресурси от Китай, става дума именно за кредити, подчерта шефът на "Газпром". Той обаче допълни, че засега конкретни разговори за заемите не са провеждани и е рано да се говори за условията по тях.

В отговор на въпрос може ли "Газпром" да се справи със строежа на газопровода без китайски пари, Милер уверил, че компанията разполага с всички възможности за самостоятелно финансиране на проекта.

При подписването през през май тази година договор за 400 млрд. долара, гарантиращи ежегодни руски доставки на 38 млрд. куб. м в продължение на 30 години, се обсъждаше възможността "Газпром" да получи аванс от около 25 млрд. долара за строежа на "Силата на Сибир", чиято стойност се оценява на 55 млрд. долара.

През септември първият зам.-началник на финансово-икономическият департамент на "Газпром" Александр Иванников коментира, че желанието на компанията е да получи именно аванс от CNPC, а не заем, защото при сегашния текущ дълг на "Газпром" от 55 мрд. долара като се прибавят още 25 млрд. долара съотношението дълг – печалба преди данъци ще стане 75:55, което ще натежи на концерна.

Споделяне

Още от Бизнес