Без държавна намеса в търговията с храни преди празниците

Без държавна намеса в търговията с храни преди празниците

За разлика от други година този път правителството няма намерение да се намесва на пазара на храни преди празниците. Промоции на агнешко месо и яйца няма да има, цените им са по-ниски в навечерието на Великден, обяви  земеделският министър Иван Станков по БНТ.

По време на правителството на ГЕРБ беше традиция членовете на кабинета да плашат търговците със санкции, ако си позволят надуване на цените по празниците. Миналият Великден тогавашният премиер Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обикаляха пазарите, за да видят лично как се движат цените на яйцата.

Министерството на земеделието и храните няма да се меси в отношенията между производителите и големите вериги, каза още Иван Станков. Според него обаче е нужно да се изградят по-добри връзки между производители, прекупвачи и търговци.

Земеделският министър смята, че трябва да се запази разделението на производителите на млечни продукти на такива, които влагат само мляко и тези ползващи заместители. Правителството ще обжалва решението на Върховния административен съд на първа инстанция за отмяна на наредбата на Министерство на земеделието за палмовите масла, стана ясно от думите на земеделския министър. Той се надява разумът да надделее и наредбата да остане в сила.

Необходими са промени в нормативната уредба, които да доведат до по-сериозен контрол на вносните хранителни стоки и продукти, смята Иван Станков. Според него такива стъпки ще бъдат предприети след изборите.

"Над 80% от зеленчуците и малко повече от половината месо са внос. Разчитаме много малко на родно производство. Още в началото на нашия мандат ние защитихме нашите приоритети в Съвета на министрите на ЕС. Там за първи път представихме първенството на Съвета по зърнопроизводството, защото то е важно за България. Има много нови приоритети, на базата на които ние разработваме аграрната политика на страната и новите критерии", каза земеделският министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?