Без ежегодни такси за реклама върху частни имоти в столицата

Административният съд в София отмени в сряда редица текстове от Наредбата за рекламата в София. Сред отпаднали като незаконни текстове е и задължението на столичани всяка година да презаверяват разрешенията си за поставянето на рекламни елементи в своите имоти. Срещу презаверката се дължи и такса.

Магистратите са се позовали на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

Освен това съдът отмени и задължението в града да се поставят единствено стандартизирани елементи на градското обзавеждане като спирки, пейки, кошчета за отпадъци, телефонни кабини, детски съоръжения и търговски будки.

Отпада и ограничението за поставяне на реклами само върху спирките на градския транспорт, но не и върху електрическите стълбове.

Главният архитект на София Петър Диков даде ясен знак, че кметството не смята да обжалва това решение пред Върховния административен съд. По думите му решението е удовлетворително за Столичната община.

"Отмяната на решението ще ни помогне при обявения конкурс за типови проекти за тези елементи. Отменената разпоредба за рекламната дейност ще ни помогне за по-оперативната ни работа и допълнителни приходи за общината", заяви той, цитиран от БТА.

По думите му намерението на общината да събира такса за презаверка на разрешителните з за поставяне реклами е било "на ръба на закона", заради което е отменено от съда.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?