Без камиони по пътищата на официалните празници

Движението на тежкотоварни автомобили по време на официалните празници на Република България се забранява в часовете от 16.00 до 22.00 ч. Ограничението ще важи целогодишно за деня преди празника и в последния почивен ден. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след среща с браншовите организации.

Въвеждането на ограничения за тежкотоварните автомобили по празници и почивните дни не е прецедент в Европа. Подобни забрани са въведени в редица европейски страни като Германия, Австрия, Унгария, Франция, Италия, Словакия, Чехия, Румъния и др., уточняват от транспортното министерство.

 

Остава забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци за периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч.

 

Участниците в срещата се договориха целогодишната забрана за движението на тежкотоварните автомобили в почивните дни да бъде въведена след изграждането на достатъчно паркинги и зони за паркиране. Анализите показват, че необходимият гратисен период за изграждането и модернизирането на паркингите за камиони е около две години. Това означава, че целогодишна забрана за движение на камиони през уикенда може да се въведе най-рано през есента на 2013 г.

 

Изграждането и модернизирането на паркингите ще става на принципа на публично-частното партньорство, като държавата ще предостави терени, а браншът ще инвестира в тях.

 

На територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги. “Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и създават опасност от пътно-транспортни произшествия“, каза министър Московски.

 

Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново- Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?