Без Нобелова награда за литература тази година заради шумен секс скандал

Догодина обаче Шведската академия ще обяви два приза

Без Нобелова награда за литература тази година заради шумен секс скандал
Тази година няма да бъде присъдена Нобелова награда за литература. Решението беше взето заради шумния секс скандал, който връхлетя Шведската академия, която връчва приза. 
 
От академията съобщиха, че решението се дължи на това, че "в целия свят е намаляло доверието" към институцията. Догодина обаче ще бъдат връчени две награди едновременно - за 2018 и 2019 година, предадоха световните агенции.
 
Скандалът се разрази заради Жан-Клод Арно - фотограф, роден във Франция. Той е водеща фигура в културните среди на Швеция и съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, която е член на Академията. 18 жени повдигнаха обвинения срещу Жан-Клод Арно в сексуални посегателства. 
 
Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.
 
В опит за разрешаване на скандала кралят на Швеция Карл XVI Густав дори промени устава на Шведската академия,позволявайки на членовете ѝ да се оттеглят по собствено желание. 
 
Единственият подобен случай е през 1989 г., когато аятолах Хомейни отправя призив за смъртта на Салман Рушди заради публикуването на "Сатанински строфи", а от литературната комисия, която номинира лауреатите за Нобелова награда, не реагират. Тогава трима от съдиите подават оставка в израз на възмущението си, но тя бива отхвърлена.
 
Предишният път, когато не е била връчена Нобелова награда за литература е било по време на Втората световна война - през 1943-та година. 
 
Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав Трети. Съставът ѝ наброява 18 членове, които се избират пожизнено.
 
Миналата година с Нобеловата награда за литература бе удостоен британският писател от японски произход Кадзуо Ишигуро. 
 
Нобеловата награда за литература се връчва от 1901 година. В устава на Нобеловия комитет пише, че "литература е не само белетристиката, но и други произведения, които по форма или стил се явяват литературни ценности".
 
 
 
 
 
 
 
 

Споделяне

Още по темата

Още от Общество