Без Октоберфест за пръв път от Втората световна война

Без Октоберфест за пръв път от Втората световна война

Един от най-известните бирени фестивали в света – мюнхенският Октоберфест, тази година бе отменен за пръв път от Втората световна война досега, падайки жертва на коронавируса, което ще създаде допълнителни проблеми пред баварската икономика, предаде Блумбърг във вторник.

"Съгласихме се, че рискът просто е твърде огромен", каза баварският премиер Маркус Зьодер на пресконференция, в която участва и кметът на Мюнхен Дитер Райтер.

"Живеем в различни времена и да живееш с коронавируса означава да живееш внимателно", допълни Зьодер, а Райтер допълни, че отмяната на феста, който налива 1.2 млрд. евро в местната икономика, ще се отрази изключително негативно на града и хотелите, ресторантите и таксиметровите шофьори.

Решението за отмяната на световното бирено събитие бе очаквано, тъй като в Германия обществените прояви са забранени до края на август заради пандемията.

Тазгодишното 187-о издание на Октоберфест трябваше да се състои от 19 септември до 4 октомври.

"Боли, невероятно тъжно е", каза още Маркус Зьодер. Дитер Райтер добави, че отлагането на фестивала е "горчив хап за преглъщане" и се чувства много тъжен от това. И двамата изразиха надежда Октоберфест да се празнува през 2021 година.

Фестивалът, който за пръв път се празнува през 1810 г. привлича всяка година около 6 млн. посетители от над 50 държави, които се събират в шатрите на най-популярните баварски пивоварни. Продават се само еднолитрови мес, пивоварните правят и специални фестивални издание на своето пиво. Миналата година бяха изпити 7.3 млн. литра бира, което е спад спрямо консумацията на 7.5 млн. литра пиво през 2018 г.

Фестивалът е бил отменян досега 22 пъти. През 1854 г. и 1873 . заради холерата, заради войни и по време на хиперинфлацията през 1923 г. Пред 1980 г. бомба избухна на главния вход на фестивала, убивайки 13 души и ранявайки над 200.

Споделяне

Още от Коронавирус