Без споразумение с ЕС доставките на лекарства във Великобритания могат да намалеят с 40%

Без споразумение с ЕС доставките на лекарства във Великобритания могат да намалеят с 40%

В случай, че не бъде постигнато споразумение между Великобритания и ЕС, доставките на лекарства могат да намалеят с до 40 на сто през трите месеца след Брекзита, пише британският в. "Телеграф", като цитира изтекъл документ на британското правителство, разглеждащ последствията от най-лошия сценарий на развитие на преговорите с ЕС.

Великобритания може да се сблъска с нарастване на цените на храните, недостиг на гориво, инфлация и обществени размирици, пише британският в. "Дейли мейл", като цитира същия документ за последствията от евентуален Брекзит без споразумение.

Провалът на преговорите ще повиши и опасността от тероризъм, сблъсък между британски и европейски риболовни кораби, многобройни протести и контра-протести. Недостигът на лекарства за ветеринарни цели ще ограничи способността на правителството да предотвратява и контролира възможни епидемии.

Документът, чиято автентичност беше потвърдена, изтече, след като премиерът Борис Джонсън заяви пред главния британски преговарящ Дейвид Фрост, че ще напусне преговорите до 48 часа, ако ЕС не се откаже от нелепите според него изисквания, които биха ограничили независимостта на Великобритания.

Драматичните изпълнения на Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън показват колко са високи залозите в преговорите за постигане на търговско споразумение, пише в. "Ню Йорк таймс".

Двамата подготвят общественото мнение за сключване на споразумение, което изисква компромиси, или за Брекзит без споразумение, който ще доведе до нарушения на хода на търговията през Ламанша. Евентуални отстъпки ще бъдат болезнени, особено за Борис Джонсън, който дойде на власт с обещанието "да приключи Брекзита". Сега той трябва да реши дали европейските изисквания са прекалено голяма заплаха за неговата визия за британския суверенитет.

Джонсън вече знае, че сключването на споразумение, което може да се сметне за предателство към Брекзита, може да го сблъска с фракцията в Консервативната партия, която го доведе до премиерския пост. Същите поддръжници на Брекзита, които се разправиха с неговата предшественичка Тереза Мей.

Шансовете за постигане на търговско споразумение между Великобритания и ЕС са 50 на 50 и преговорите са в много труден момент, заяви ирландският премиер Михол Мартин, цитиран от Ройтерс.

"Инстинктът ми казва, че в момента всичко е 50 на 50 и не мисля, че можем да изпитваме особен оптимизъм за постигане на решение", заяви Мартин пред Ирландското радио и телевизия. Тази прогноза е по-песимистична от неотдавнашните му изказвания.

Очаква се председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиерът Борис Джонсън да разговарят отново по телефона, за да се опитат да постигнат споразумение за партньорство, пише Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?