Без вода може да остане община Кубрат заради неплатен от ВиК-о ток за 3 млн. лв.

Без вода може да остане община Кубрат заради неплатен от ВиК-о ток за 3 млн. лв.

ВиК "Меден кладенец", което снабдява с вода Кубрат и още 17 населени места в общината, може да остане от 12 декември без електроенергия заради натрупани от пет години неплатени сметки към доставчика "Енерго-ПРО Продажби" в размер на 3 млн. лв. Така и селищата ще останат без вода.

Крайната мярка се предприема, защото електроснабдителното дружество не е сигурно, че въобще може да си прибере парите след като предоставяните от общинското водоснабдителното предприятие услуги в началото на 2019 г. минат към асоциация "Водоснабдяване-Дунав - Разград.

Според "Енерго-Про" това би могло да доведе до ликвидация на ВиК "Меден кладенец“ и при липсата на активи, неговите задължения стават несъбираеми. Затова и неговото предложение към общината, което трябва да бъде гласувано в петък на заседание на общинския съвет, е било местната власт като едноличен собственик на водния оператор да стане гарант за погасяването на борча и да се сключи дългосрочно споразумение за изплащането му.

Засега не е ясно какво решение ще вземе общината, тъй като заседанието започна следобед във Варна.

В случай, че споразумителният протокол не бъде одобрен от общинския съвет, "Енерго-ПРО" ще бъде принудено да спре първо тока на административната сграда на дружеството в понеделник, а на 12 декември  - на всички обекти на дружеството.

Ако това се случи, отговорността е изцяло на ВиК-о и общината, обясняват от "Енерго-Про". Дружеството допълва, че готви тежката мярка, за да намали щетите, които понася в продължение на дълги години.

"Несъбраните вземания не са елемент от одобрените регулирани приходи на електроразпределението и крайната доставка с електрическа енергия. Натрупаният дълг затруднява оперативната и инвестиционната работа на дружеството и поставя в неравностойно положение добросъвестните клиенти като създава предпоставки за дисбаланс на енергийната система в Североизточна България", допълва се в съобщението на доставчика на ток.

Това не е първият път, в който водният оператор е заплашен от спиране на тока заради неплатени сметки, но досега са се сключвали споразумения за разсрочване на сметките, последното от които очевидно не се спазва.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?