Без заседания на парламента до 21 август

Без заседания на парламента до 21 август

Парламентът няма да има пленарни заседания от 1 до 21 август, решиха в четвъртък народните представители, като приеха предложението на ПГ на ГЕРБ в този период да работят само постоянните комисии в НС.

С решението, което бе прието със 196 гласа "за", 6 "въздържал се" и 1 "против", се отменя лятната ваканция на депутатите, обясни председателят на парламента Цецка Цачева. По-късно в кулоарите на парламента тя допълни, че ако има "обществена необходимост", то заседания може да се провеждат и преди 21 август.

В двадесетминутното си заседание народните представители окончателно попълниха състава на постоянните комисии. Икономическата комисия, в чиито задачи вече влизат и енергетиката и туризмът (съобразно структурата на съответното министерство), бе оглавена от съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров. Негови заместници са Стоян Мавродиев (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС) и Марио Тагарински (РЗС).

Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения бе оглавена от Иван Вълков (ГЕРБ), зам.-председатели са Свилен Крайчев (ГЕРБ), Петър Мутафчиев (БСП) и Иван Иванов (Синята коалиция).

Преди това нов депутат от ГЕРБ положи клетва. Това е Аспарух Стаменов от Велико Търново, който влиза на мястото на избрания за вътрешен министър Цветан Цветанов.

По-късно след заседание на парламентарната група на ГЕРБ Лъчезар Иванов, който е и зам.-шеф на Народното събрание, каза, че депутатите от мнозинството са изправени пред "битови" проблеми, които трябва да бъдат решени бързо, за да могат да работят те "спокойно".

Иванов обясни, че бивши депутати от предния парламент все още не са напуснали ведомствените жилища, които са обитавали през изминалите 4 години. "С това се затрудняват колегите, които трябва да се настанят в тях", каза той.

В момента 15 са депутатите от ГЕРБ, които живеят постоянно в София, останалите стотина народни представители на партията са от провинцията. По думите му за сегашните нощувки на депутатите в хотел плащал парламентът. Възложено е на главния секретар на НС до края на деня да бъдат водени разговори с всички, които извършват нарушение, и да бъде изготвен списък.

От своя страна главният секретар на парламента Огнян Аврамов увери, че жилищният проблем ще бъде решен до понеделник и 25-те бивши депутати ще напуснат апартаментите на НС. Нощувката в хотела, където са настанени депутатите, е по 60 лева на вечер за всеки от тях, се покрива от бюджета на парламента. 

Срокът, в който бившите депутати трябваше да напуснат жилищата си, отдавна е изтекъл, уточни Иванов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?