Безглутенова и антиоксидантна бира са на мода сред пивоварите

Председателят и директорът на българските пиповари Владимир Иванов и Ивана Добромирова с Джон Брауер

Пивото с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат, е все по-търсено от почитателите на бирата  Сред световните тенденции са и разработките на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени, стана ясно по време на есенното издание на Националната бирена академия. То събра във вторник експерти от бранша у нас и учени, работещи върху интересни експерименти.

Специален участник бе Джон Брауер, изпълнителен директор на Европейската пивоварна конвенция, която е  най-престижната научна организация на Стария континент, разработваща методите и процедурите за качествен контрол във всички етапи на производството на бира – от суровините до опаковките.  Тези аналитичните методи се използват както от големите, така и от бутиковите пивоварни, включително и в България.

Брауер посочи, че иновативните подходи във ферментацията и филтрацията на бирата будят голям интерес сред пивоварите, тъй като в зависимост от това как се планират и провеждат тези основни процеси се повлиява цялостната органолептика на пивото като вкус, аромат, цвят, бистрота, пяна и консистенция.  Той даде за пример как все повече се налага тенденцията при ферментацията да се използват не само класически щамове пивоварни дрожди, а филтрацията да се използва и при занаятчийските бири, тъй като мътното пиво вече не е модерно и предпочитано от консуматорите.       

България също не изоставя от тенденциите и български учени наскоро са представили технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, постигайки по-високо ниво на антиоксидантите в крайния продукт в диапазона 34-50%, стана ясно по време на академията. През следващата година предстои да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири, съобщиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ).  
  
Родните производители на бира също ползват стотици актуализирани и нови физико-химични, микробиологични, сензорни и др. методи в технологичния процес на правенето на пиво, кантрола върху качеството му и за разработването на нови продукти.

"Българските пивоварни компании работят в пълен синхрон с изискванията на Европейската пивоварна конвенция за качествен контрол върху категорията. Всички колеги поддържат високо ниво в различните направления на пивопроизводството, като водещи са инвестициите в оборудване, иновации,  продуктово развитие.  Само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лева", посочи по време на събитието изпълнителният директор на организацията Ивана Радомирова. По думите ѝ продуктовото портфолио на българската пивоварна индустрия през тази година е разширено с над 21 нови предложения. "Тази динамика на сектора дава отражение и върху представянето в европейски мащаб“, коментира тя.

Според  статистиката на Пивоварите на Европа, българската бирена индустрия запазва добри позиции, като остава в първата половина на класацията според различните икономически показатели. На 13-то място сме по продажби на бира и на 15-то място в Европейския съюз по производство на пиво, каза Радомирова. Тя допълни също, че в по обем на продажбите за 2017 г.  първите три места се заемат от Германия, Великобритания и Испания. По показател производство Германия запазва лидерската си позиция, следвана отново от Великобритания, а трета е Полша.

Още от Бизнес