Безпрецедентна стачка в "Гугъл" заради отношението към жените в компанията

Безпрецедентна стачка в "Гугъл" заради отношението към жените в компанията

Служители на "Гугъл" (Google) в целия свят започват безпрецедентна серия от стачки в знак на протест срещу отношението спрямо жените в компанията. Исканията са за съществени промени в начина, по който се разглеждат сигналите за сексуален тормоз.

Протестиращите настояват да се спре т. нар. "принудителен арбитраж", което ще даде възможност на потърпевшите да съдят извършителя на посегателството.

Главният изпълнителен директор на "Гугъл" Сундар Пичай заяви, че подкрепя исканията.

"Разбирам гнева и разочарованието, които изпитват много от вас. Аз чувствам същото и съм изцяло ангажиран да постигнем напредък по проблема, който от доста време съществува в нашето общество...и да, тук в "Гугъл", също", заяви той в имейл до персонала.

В компанията се надигна гняв, след като миналата седмица стана известно, че Анди Рубин, известен като създател на мобилното приложение "Андроид", е получил 90 милиона обезщетение, напускайки компанията заради обвинения в сексуален тормоз. Рубин отхвърля обвиненията.

Във вторник Ричард Девол, друг висш служител на компанията, също напусна, след като отправи нежелани подхвърляния към жена, която наскоро интервюирал за работа в изследователската лаборатория, която той ръководи. Той не коментира оставката си, но по-рано нарече инцидента "грешка в преценката".

Поне още 48 други служители са уволнени за сексуален тормоз, но без да получат обезщетения.

Протестиращите служители са открили акаунт в Туитър, наречен @googlewalkout , който следи как вървят протестните действия в различни офиси на "Гугъл" по света.

Официално отправените искания включват: компанията да прекрати неравенството по отношение на заплащането и възможностите за развитие на служителите; да се даде публичност на доклада за сексуалните посегателства; създаване на ясна и еднотипна процедура за анонимно и безопасно докладване на случаи за сексуални посегателства в офисите на компанията по целия свят; отговарящият по тези въпроси шеф да бъде повишен и да е подчинен на главния изпълнителен директор и да може да прави препоръки пред борда на директорите; в директорския брод за има представител на служителите; да се прекрати "принудителният арбитраж" за случаите на посегателства и дискриминация за всички настоящи и бъдещи служители.

"Принудителният арбитраж" е обичайна клауза в договорите на работещите в Силициевата долина, съгласно която споровете се решават вътре в компанията, а не по други начини като например чрез съд. Критиците твърдят, че тази клауза се използва не само за да предпази репутацията както на компанията, така на и обвинения, но и за бъдат накарани жертвите да мълчат, без да имат право да обжалват решението или да предприемат по-нататъшни действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?