Безработицата увеличава опасността от инфаркт

Безработицата засяга не само портфейла - тя може да увреди и сърцето, предаде Асошиейтед прес, като се позова на резултатите от проучване, което свързва безработицата с инфаркта при по-възрастни работници.

 

Като отделен фактор безработицата се нарежда до пушенето, високото кръвно налягане и други причини, които влияят на сърцето.

 

Изследователите анализирали данни за повече от 13 хиляди мъже и жени на възраст от 51 до 75 години, участвали в проучване на зависимостта между здравословното състояние и пенсионирането.

 

От 1992 г. до 2010 г. участниците в проучването били интервюирани веднъж на всеки две години с въпроси за тяхната работа и здравословно състояние.

 

Изследователите обединяват в понятието "загуба на работата" няколко възможности - уволнение, съкращаване, периоди без работа при смяна на работното място, както и доброволното напускане. В анализа на резултатите се посочва, че уволненията и съкращенията създават най-голяма опасност от инфаркт.

 

Пенсионирането не се смята за форма на безработица.

 

"Все още се опитваме да разберем каква е реакцията на хората при очаквано или доброволно напускане на работа и случаите, при които уволнението или съкращението идват като шок", заяви Сара Българд, изследовател от Мичиганския университет в Чикаго.

 

На теория загубата на работа може да предизвика инфаркт при хора със сърдечни заболявания или стеснени артерии. Наред с това трябва да се отчита и фактът, че при загуба на работа се губи и здравната осигуровка, която би позволила по-добри медицински грижи.

 

Близо 70 на сто от анкетираните поне веднъж са оставали без работа, а поне 10 на сто от тях са оставали без работа по четири и повече път. През периода на проучването сред анкетираните били регистрирани 1061 случая на инфаркт. Данните показват, че при хората, които поне веднъж са оставали без работа, опасността от инфаркт е с 22 на сто по-висока в сравнение с хората, които никога не са се оказвали в такова положение. А при хората, които

са оставали без работа четири или повече пъти, опасността от инфаркт се увеличавала с 60 на сто, твърдят авторите на изследването въз основа на анализираните данни.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?