Безработицата в България трябва да падне под 10 % до 2010 година

Намаляване на безработицата под 10 на сто предвижда стратегията за заетостта за периода 2004-2010 г., която правителството прие днес, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Румен Симеонов.

По думите му, за този период икономическата активност на гражданите трябва да се повиши с пет пункта.

Той обясни, че ще се наблегне на преквалификацията, защото в страната има много незаети работни места поради липсата на кадри с адекватна квалификация.

Една от задачите, залегнали в стратегията, е да се възвърнат трудовите навици на хората, които са без работа от много време. Планира се и да се синхронизира плана за прием във висшите училища с нуждите на бизнеса, стана ясно от думите на Елка Димитрова, шеф на дирекция "Политика на пазара на труда" в социалното ведомство.

Тя съобщи още, че ще се променя класификаторът на професиите, за да се конкретизират търсените качества, необходими за работодателите.

Според нея трябва да има по-сурови наказания за работодателите, които не спазват Кодекса на труда.

Важна цел е да се запази активността по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост", тъй като напливът към програмата е сериозен, каза Димитрова. В момента в социалния сектор работят 17 програми.

По програмата "Помощ за пенсиониране" пък ще бъдат отпуснати при определени условия най-малко още три години или шест точки за пенсиониране.

Социалното министерство ще се съсредоточи и върху осигуряването на заетост на хората със сензорни, ментални увреждания и на военноинвалидите, каза още Димитрова.

Тя съобщи, че за младежите в публичната администрация, които досега бяха наемани на шестмесечен срок, ще бъдат отпуснати още три месеца, ако няма възможност те да бъдат наети на работа за постоянно.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?