Безработицата в еврозоната достигна 10-годишен връх

Нивата на безработицата в 16-те страни, които използват еврото, достигна 10-годишен връх, докато влиянието на рецесията продължава да се усеща, пише във вторник ББС.

През юли броят на хората, останали без препитание в еврозоната, е 15.1 млн., или 9.5% безработица. По-лоши данни не са регистрирани от май 1999 г.

Безработицата в целия ЕС се равнява на 9% или 21.8 млн. души. Това е най-високото регистрирано ниво от 2005 г. насам.

Безработицата във Франция се е увеличила на месечна база през юли, въпреки че страната излезе от рецесия в периода април-юни. Нивата ѝ достигнаха 9.8%, в сравнение с 9.6% през юни.

Германия, която също излезе от рецесия, е с непроменено ниво на безработица през юни и юли от 7.7%.

"Въпреки че някои страни от еврозоната регистрираха икономически ръст през второто тримесечие на годината, а други ще ги последват през третото тримесечие, подозираме, че икономическата активност ще е прекалено слаба, за да генерира нови работни места поне до втората половина на 2010 г.", казва икономистът Хауърд Арчър от IHS Global Insight.

Най-високото ниво на безработица е регистрирано в Испания – 18.5% през юли, сравнено с 18.2% през юни. Там 35% от младежите под 25 години са безработни.

Най-ниска е безработицата в Холандия. Там тя се е увеличила до 3.4% през юли от 3.3% през юни.

Най-силно на годишна база се увеличила безработицата в Литва и Латвия. В Литва тя е 16.7%, сравнено с 5.8% година по-рано. В Латвия от 6.9% през юли 2008 г., безработицата вече е 17.4%.

Споделяне

Още от Европа