Безсрочен протест срещу кариерата край Белащица тръгва на 9 септември

Жителите на 6 родопски села искат затваряне на кариерата на "Холсим"

Пореден протест срещу кариерата край Белащица, Пловдивско, събра стотици жители на 7 населени места навръх националния празник.


Хората се възмутени, че вместо да се вземат мерки срещу замърсяването на природата, денонощния терор от тежките камиони и неизпълнението на договора за експлоатация, компанията "Холсим" иска удължаване на концесията с още 15 години.


"10 хиляди души са заложници на двете каменни кариери, които се експлоатират от 50-60 години. Те са само на 800 м от населените места и едва на 12 км от центъра на Пловдив", каза Юлия Бочева, която е част от инициативния комитет на протестиращите.

Жители на Белащица, Гълъбово, Куклен, Марково, Брани поле, Брестник и Пловдив се събраха на кръговото кръстовище на Кукленско шосе и околовръстен път с надеждата да ги чуят и политиците в деня на Съединението.

Над 500 пешеходци бяха подкрепени от почти километрова колона от автомобили и близо 200 рокери.

Шествието тръгна в 10 часа от центъра на село Белащица през Браниполе, до кръговото кръстовище на околовръстния път на Пловдив и Кукленско шосе.

Вече втора години хората се борят за правата си, но до момента единствено Министерство на енергетиката е наложило глоба от 50 000 лв. на "Холсим" заради излизане извън границите на концесионния договор.

"Искаме държавата да защити правата ни и природните ресурси на България", казаха протестиращите.

Жителите на родопските села започнаха и подписка с искане за спиране на кариерата. Над 300 подписа бяха събрани за по-малко от час.

От 9-и септември протестите им ще са безсрочни, като проявите им ще включват блокиране на пътища и демонстрации пред институции в София.

Хората твърдят, че са изправени пред екологично бедствие и са избрали да изразят недоволството си в празничния ден, за да привлекат по-сериозно вниманието на отговорните власти към проблема.

Местните за пореден път изтъкнаха редовното превишаване на показателите на емисиите прах във въздуха при преработване на суровината, най-вече заради неизползването на изискваните по договор хидрофорни уредби за потискане на прахоотделянето.

Пътищата не се оросяват, инвеститорът ни почиства пътната мрежа, както е задължен.

Заради ежедневните взривове, много къщи са напукани. Тежкотоварните камиони създават предпоставка за пътни произшествия, които вече многократно са регистрирани, оплакаха се протестиращите.

Те посочиха, че четири водоизточника са в близост до кариерата, която е на по-малко от 800 м до най-близките къщи в Белащица.

Дейностите, свързани с добива на подземни богатства, могат да доведат до рязко спадане на подпочвените води, до нарушаване работата на изградени помпени станции и намаляване дебита на помпените машини за питейна вода.

Директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев съобщи, че са извършени над 40 проверки, издадени са 6 предписания и 5 акта на двете кариери.

Той определи като изключително тежко нарушение на Закона за концесиите е излизането извън границите на концесията, констатирано с наказателно постановление на Министерство на енергетиката от 21 май тази година.


От "Екогласност" са изпратили сигнали за многобройните нарушения около концесията към всички институции.

"Швейцарската посланичка също е запозната с действията на компанията "Холсим" на българска земя, но това не доведе до разрешаване на проблема", каза Емил Георгиев от "Екогласност".

"Концесионерът не само, че не върши нищо за опазване на околната среда и рекултивацията на почвата, но и към настоящия момент иска да му бъде разрешено да добива камъни на още по-голяма площ, създавайки предпоставки за екологична разруха", допълни Емил Георгиев.

Споделяне

Още от България